Kurti: Ne treba nam platforma za dijalog u utorak

Govoreći na sednici skupštine posvećenoj dosadašnjem dijalogu Aljbin Kurti je rekao da  “strane u dijalogu treba da budu ravnopravne i da je Prištini potrebno unutrašnje jedinstvo”.

Naveo je da je “srpska strana dosledno podrivala zajedničke napore za uspeh”.

“To se primećuje u velikom delu sporazuma. Kampanja protiv KBS-a, ubistvo Olivera Ivanovića, možda organizovano hapšenje Marka Đurića, koji je pušten bez novčane kazne. Uz sve ovo, želi se stvaranje utiska da se normalizacija može postići samo podelom, koja je potom za stanovništvo spakovana kao razmena teritorija”, rekao je Kurti.

Tvrdi da je “nedostatak rokova oštetio proces dijaloga”, i da “vreme koje prolazi mora da promeni stvarnost u Srbiji i da prizna počinjene zločine na Kosovu”.

“Zašto da žurimo, kada smo proglasili nezavisnost, niko nije pomislio da će Srbija da je prizna”, rekao je Kurti.

Poručio je Evropskoj uniji da pritisak vrši na Beograd, a ne na Prištinu, da “strane u dijalogu treba da budu ravnopravne i da je potrebno unutrašnje jedinstvo”.

Opozicioni predstavnici su ga kritikovali da u Brisel odlazi nepripremljen i bez platforme. Dodali su da Kurtija treba da poštuje princip da “dijalog treba da se vodi sa Kosovom a ne o Kosovu”.

Predsednik Demokratske partije, najače opozicione stranke u Skupštini Enver Hodžaj ocenio je “šarlatanstvom” Kurtijev uvodni govor o dijalogu.

“Moje očekivanje je bilo da ćemo danas na ovoj sednici razgovarati o dijalogu gde je premijer doneo principe, ciljeve, teme, rokove … ali danas, kada smo čuli premijera, građani bi trebali da znaju da dijalog nije politički pripremljen na diplomatskom nivou”, rekao je Hodžaj. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Debate „Reč na reč”, teme, pitanja, učesnici i gledanost

Read Next

Vučić: Pretnje Tadiću nedopustive, pronaći krivce