Kurti najavio tužbu za genocid

Aljbin Kurti je rekao da “Srbijom i dalje upravljaju ljudi koji su bili ministri i visoki zvaničnici u vreme kada su ti masakri naređivani i vršeni”.

“Naravno, danas više ne mogu da dođu da nas napadnu i ubiju, ali ne samo da ne poriču svoje snove, već ih neprestano proglašavaju, uz neobuzdana ulaganja u moderno naoružanje, kupujući oružje od Rusije, Belorusije i drugih. Zašto se Srbija naoružava, ova zemlja koja se još nije izvinila za masovne zločine koje je počinila pre 22 godine. Moramo da tužimo Srbiju za genocid”, rekao je Kurti u Pokleku kod Glogovca, povodom godišnjice “Dana oslobođenja”.

Mediji na albanskom prenose da je dodao da partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, ali posebno sa NATO-om, “daje Kosovu sigurnost za mir, kao što je to dalo 12. juna 1999”.

Predsednik skupštine Gljauk Konjufca optužio je Beograd za ubistvo 53 Albanca u Pokleku i da je, kako je rekao, “pretnja od Srbije danas prisutnija nego ikad”.

Pozvao je na budnost, dodajući da “iako Srbija planira povratak na Kosovo i smatra ga svojom zemljom, sa Srbijom ništa još nije završeno”.

“Opasnost i zastrašivanje od Srbije još nisu prošli, pretnja je danas prisutnija nego ikada pre od 12. juna 1999., jer sve dok Srbija još uvek ima planove za povratak na Kosovo i uopšte ih ne krije, mi moramo da budemo spremni da po svaku cenu odbranimo svoju otadžbinu. Sve dok nas Srbija ima u svom Ustavu i dok nas smatra svojom zemljom, sa Srbijom ništa nije gotovo. Stoga, uvek moramo da slavimo 12. jun sa ponosom na postignuto, ali i budnošću za ono što još nije završeno”, poručio je Konjufca.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je na skupu citirala bivšeg generalnog sekretara NATO-a, Džordža Robertsona, koji je prilikom posete Pokleku ulaskom NATO trupa na Kosovo rekao da “svako ko može da sumnja u pravdu intervencije NATO-a mora da dođe u Poklek”.

“Danas je Kosovo obučeno u masku ponosa zbog snažnog saveza sa NATO-om i zemljama koje su nas stale uz nas i izuzetno smo ponosni na te saveze”, zaključila je Osmanijeva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Dva autobusa vraćena sa Jarinja, nije dozvoljen prolazak

Read Next

Petković: Kurtijeva propagandna priča pala bi u vodu suočena sa istinom o UČK