Kupili kuću za 130.000 evra, u njoj pronašli zlato vredno čak 650.000 evra

Kada je gradska uprava grada Morza, malog industrijskog gradića na istoku Francuske, krenula u obnavljanje i opremanje stare zgrade, nisu niti sanjali kakvo ih iznenađenje čeka.

Naime, radnici su u jednoj od prostorija, u zadnjem delu prašnjave police, najpre pronašli tri tegle od džemova s pet zlatnih poluga i više od hiljadu zlatnika. Njihova vrednost kasnije je procenjena na oko 500.000 evra, piše Gardijan. Međutim, ni to nije bio kraj iznenađenjima jer su potom naišli i na zaključani sef, koji se nalazio sakriven iza kutija, u kojem su pronašli zlatnike u vrednosti do 150.000 evra.

Gradonačelnik Loran Petit rekao je da je u trospratnici u centru grada, gde su pronađeni zlatnici vredni 650.000 evra, živelo četvoro braća i sestara bez dece. Poslednji od njih umro je u svojim 90-im godina, nakon čega je njihov rođak ponudio prodaju zgrade gradskoj upravi za 130.000 evra. Gradska uprava Morza je na to i pristala. s obzirom da su već krenuli s realizacijom plana kupovine i obnove starih zgrada, a sve s ciljem da bi u grad privukli mlade porodice.

Slični tekstovi

– Kuća je bila prepuna predmeta i nameštaja. U njoj je živelo nekoliko generacija koje nisu ništa bacile. Sve su zadržavale i živeli su štedljivo. Dogovorili smo se da ćemo kupiti zgradu kakva je bila i postepeno sami isprazniti njezin sadržaj – rekao je Petit.

S obzirom da je Morz, koji se nalazi u blizini švajcarske granice, nekada bio poznat po proizvodnji satova i naočara, činovnici gradske uprave želeli su da provere da li postoje među predmetima i neki od istorijskog značaja.

– Tri tegle pune zlatnih poluga stajale su iza mnogih drugih predmeta na polici. Kada smo ih ugledali bili smo zapanjeni. Niko od nas nikada nije držao komad zlata. Zlatne poluge video sam samo na fotografijama i mislio sam da one moraju da budu velike. Međutim, ove što smo pronašle bile su male i težine oko jednoga kilograma. Njihova veličina je kao paklica cigareta, objasnio je Petit.

Najavio je i da će se pronađeni novac potrošiti na neki poseban javni projekt o kojem gradska uprava tek treba da odluči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Muškarci, žene vas mole da prestanete s ovom odvratnom navikom

Read Next

Medved u Bosni napao čobanina i teško ga povredio