KSS obeležio “Sećanja na Borislava Stankovića”

Ovom prilikom premijerno je prikazan dokumentarni film “Igra mog života”, posvećen njegovom liku i delu, koji je izazvao opšte oduševljenje.

Događaju su prisustvovala brojna velika imena iz sveta košarke, predsednik FIBA Evropa Turgaj Demirel i prvi potpredsednik FIBA Šeik Saud Ali Al-Tani, legende poput Dušana Ivkovića, Bratislava Đorđevića, Željka Obradovića, Nemanje Đurića, Dragoslava Ražnatovića, Vlade Đurovića i mnogih drugih, kao i članovi porodice Bore Stankovića…

Bora Stanković preminuo je prošle godine 20. marta tokom pandemije koronavirusa, a predsednik KSS Predrag Danilović kaže da je ovo bila prilika da mu se oda prizanje za sve što je uradio za košarkaški sport.

“Zbog više sile, nismo bili u mogućnosti da ga ispratimo na način kakav dolikuje jednom takvom čoveku pa smo zato ovaj dan posvetili njemu. To je naš mali dug za sve ono što je učinio za košarku, za svoju domovinu – ali i za mnoge od nas u ovoj dvorani”, rekao je Danilović.

“Bora Stanković je kao retko ko bio sve u košarci i u svemu je imao uspeha: bilo kao igrač, kao trener ili kao funkcioner. Možda ga je od svih najbolje opisao nekadašnji predsednik Fiba Džordž Kilijan kada je rekao da je Bora Stanković – Gospodin košarka! Za sve nas, koji na bilo koji način pripadamo ovom sportu, Bora je bio i ostao sinonim za košarku. Neko ko je čitav svoj život posvetio igri pod obručima.”

Posle Danilovića, govor je održao prvi potpredsednik FIBA Šeik Saud Ali Al-Tani.

“Poštovani prijatelji košarke, okupili smo se ovde u čast života i rada Borislava Stankovića, čoveka koji je bio jedna od najvećih i najuticajnijih ličnosti u istoriji košarke. Nakon uspešne međunarodne košarkaške karijere kao igrač, igrao je za Jugoslaviju na prvom Svetskom privenstvu 1950. godine, nastavio je uspešnu karijeru trenera u svojoj zemlji i Italiji”, rekao je Saud Ali Al-Tani.

Posle projekcije filma, prisutni su mogli da uživaju u izložbi fotografija “Mister Basketbal” posvećenoj liku i delu gospodina Stankovića.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/sport/sr/rss.html

Admin

Read Previous

Panter se oglasio posle dolaska u Partizan: Nikada nemoj da se plašiš da budeš drugačiji

Read Next

Šampionski geni Maksa Ferstapena