KREMA PROTIV VENA MOŽE BITI OPASNA PO ZDRAVLJE?! Hirurg Jocić upozorio na grešku koju Srbi baš često prave

KREMA PROTIV VENA MOŽE BITI OPASNA PO ZDRAVLJE?! Hirurg Jocić upozorio na grešku koju Srbi baš često prave

Dario Jocić, Foto: Printscreen Youtube

Proširene vene ne moraju biti vidljive, među uzrocima je genetika, a velika je zabluda da su razne kreme efikasne u lečenju.

Proširene vene su čest problem koji više pogađa žene od muškaraca, a ove tegobe mnogima kvare leto, jer se pri visokim temperaturama pogoršavaju, objasnio je vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

“Tokom vrelih dana, pacijenti pre svega navode da imaju veće tegobe, i zbog toga sve češće dolaze kod hirurga. Leti se krvni sudovi šire, značajno se pogoršavaju simptomi, a povećava se i procenat komplikacija, u ovom periodu mi hirurzi viđamo komplikacije kao što su venske rane, tromboze i druge. Ovaj problem zahvata oko 20 odsto populacije širom sveta”, rekao je dr Jocić.

Tromboza je nešto o čemu mnogo slušamo zbog pandemije korona virusa, jer je česta komplikacija kovida. Ali može se dogoditi i usled proširenih vena, kako se prepoznaje da imamo problem?

“Pacijent koji ima problem zna da ga ima, jer ga vidi. Prvo počne sa težinom ili grčevima u nogama, to pacijent prijavi lekaru, ali postoje pacijenti koji ne vide problem. Promene nisu uočljive, čvorovi se ne vide, oni imaju samo bolove, grčeve, nemirne noge ili svrab, sve su to simptomi koji ukazuju na problem. Oni koji nemaju vidljive probleme, ponekad primete tek kada se stvori venska rana što je ozbiljan problem i zahvata hitno lečenje”, rekao je on.

Šta izaziva proširene vene?

“Stres ne toliko, genetika jeste prvi faktor rizika. Ako oba roditelja imaju proširene vene, u 90 odsto slučajeva će ih imati i deca. Iz svoje prakse vam mogu reći da sam operisao čitave porodice, baku, ćerku i unuku, majku i tri ćerke, tako da je genetika najveći faktor. Savremeni način života, gojaznost, nedostatak kretanja i fizičke aktivnosti, takođe doprinose nastanku problema”, rekao je on.

Zašto je kod žena češći problem?

“I trudnoća je okidač za proširene vene, hormonske promene i nakupljanje tečnosti, sve to slabi zidove krvnih sudova. Često žene znaju po starosti deteta, otkad imaju proširene vene. Žene su odgovornije prema zdravlju i ranije se jave lekaru, hrabrije su u odlukama da taj problem reše”, rekao je dr Jocić.

Kako da se ponašamo ako imamo proširene vene, naročito leti? Da li je neophodno izbegavati izlaganje jakom suncu, odlazak na kupališta?

“Nisam protiv izbegavanja normalnog života, ako imate problem, treba da ga rešite. Nije mera lečenja mazanje kreme koja ništa ne pomaže, te takozvane kreme za proširene vene, to ne postoji, to morate da znate. Zavoji samo greju noge, a čarape možda jesu bolji način za sprečavanje komplikacija od kreme za koju ne postoji nikakav dokaz da deluje. Ali čarape se nose ako drugih mogućnosti nema, posebno po vrućini ih je teško nositi”, rekao je on.

Narod kaže da postoje i prirodni lekovi za vene, ali doktor podvlači da su laserska operacija vena, terapija medicinskim lepkom, jedini učinkoviti načini rešavanja problema. Sama operacija nije komplikovana ali postoperativni tok je dug, ako se radi klasična, ne laserska i minimalno invazivna operacija.

“Svaka operacija ima svoje rizike, ali procenjeni rizici su mali. Za jednu nogu procedura traje tridesetak minuta, navlači se čarapa i pacijent odmah šeta i ide kući. Za par dana vraća se na posao, svako neka proceni da li je to komplikovano. Može dobiti jednu do dve tablete protiv bolova, i oporavak je brz. Desetak dana se nose čarape, tako da nije komplikovan oporavak”, rekao je on.

Smemo li na masažu ili maderoterapiju ako imamo proširene vene?

“Svaka trauma može da napravi problem, pa i masaža. Ja kažem pacijentima da izbegavaju takve stvari kao i kontaktne sportove”, rekao je on.

Bonus video:

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

(Espreso / Mondo)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Tabaković: Rezerve od 36,3 tone zlata garantuju sigurnost državi i svima koji s njom žele da rade

Read Next

AKO NA OVAJ NAČIN RADITE ČUČNJEVE, ONI MOGU DA POSTANU LEK ZA SRCE: Zdrave noge znače jako srce!