Kraljice balkona: Tri nezahtevne biljke s obilnim cvetovima (foto)

Petunije, begonije i pelargonije s pravom krasi epitet kraljica balkona jer obilno cvetaju i spadaju među najrasprostranjenije balkonsko cveće. Ukoliko želite da svoj balkon ili terasu ukrasiti ovim ljupkim cvetnim lepoticama, donosimo nekoliko korisnih saveta o svakoj od ove tri vrste cveća.

Foto: Michael John Button – CC BY 2.0

1. Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva biljka dolazi u mnogo oblika i boja cveta: beloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Ako želite da vaše petunije budu bogate cvetovima, jednom nedeljno zalivajte ih tekućim đubrivom za petunije bogatim gvožđem. Cvetaju od ranog leta do početka jeseni i potrebno je redovno kidati cvetove koji su se osušili što im povećava cvetanje.

Zbog nežnijih cvetova pazite da nije previše na vetru. Petunije je važno redovno i obilno zalivati i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, ali svakako izbegavajte polivanje cveta jer može požuteti. Ne preterujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvetati.

Slični tekstovi

Foto: Emmie M. L. – CC BY 2.0

2. Begonija je takođe idealno ukrasno cveće velikog broja cvetova koje cveta čak i ako je u senci. Dolazi u beloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorti mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do poluosunčano mesto i propustan supstrat bogat mineralima. Razlikujemo lisnate begonije, koje se uzgajaju zbog lepog dekorativnog lišća, i cvetne begonije. Sve begonije imaju osetljive, vodenaste listove metalnog sjaja.

Begonije se zalivaju tek kada je površinski sloj zemlje suv jer će previše mokra zemlja dovesti do truljenja korena i oštećenja na biljki. Odmah po zalivanju potrebno je istresti zemlju iz tanjirića saksije za cveće. Begonije posađene u viseće saksije zalivaju se češće jer se zemlja dosta brže suši.

Foto: Forest and Kim Starr – CC BY 2.0

3. Pelargonija ili muškatla je takođe mnogima omiljeno cveće koje krasi brojne balkone i prozore pa je zbog svojih jarkih boja, obilnog i dugotrajnog cvetanja omiljena za dekoraciju. Muškatle dolaze u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Poznate su po svojoj otpornosti i nezahtevnosti. Za rast joj je potrebno osunčano mesto, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca kao i propustan supstrat bogat mineralima.

Kako bi lepo rasla, obvezno je uklanjanje precvetalih cvetova i požutelih listova kako se ne bi razvile bolesti.

Ovom cvetu ne odgovara previše vlage, stoga ga je potrebno zalivati tek povremeno, kada je zemlja na dubini od 2 centimetra potpuno suva. Za vreme velikih vrućina zalivanje može biti učestalije. Pri zalivanju treba vlažiti isključivo zemlju jer će previše vlage na listovima ili cvetovima uzrokovati truljenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Odgovori na dva pitanja mogu otkriti da li će vaš brak potrajati

Read Next

Sva čuda aspirina za koja sigurno niste znali