Kraj Netanjahuove ere, dogovor opozicije u Izraelu o “vladi jedinstva”

Lideri ekstremno desne Jamine i centrističke Ješ Atid, Naftali Benet i Jair Lapid i predsedavajući stranke Ra’am (Ujedinjene arapske liste) Mansur Abas postigli su dogovor o vladi jedinstva za čiji je rok bila ponoć po lokalnom vremenu.

Jair Lapid je najavio da će se kao mandatar za sastav nove vlade obavestiti izraelskog predsednika Ruvena Rivlina da ima potrebnu većinu poslanika koja će činiti koaliciju osam stranaka.

Prema sporazumu, Lapid i lider desničarske partije Jemina obavljaće posao premijera u rotaciji.

Benet će biti premijer u prve dve godine mandata vlade, posle čega će na čelo vlade doći 57-godišnji Lapid.

Kasno uveče u sredu u hotelu u Ramat Ganu, potpisan je ključni sporazum sa Ujedinjenom arapskom listom kojim su prevaziđene konačne razlike koje sprečavaju stvaranje vlada jedinstva.

Mansur Abas je dodao zahteve u poslednjem trenutku, nakon više razgovora sa još aktuelnim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Pošto je Netanjahu ponudio da poništi novčane kazne za nelegalnu arapsku gradnju, Abas je isto zahtevao za ulazak u vladu jedinstva što je očigledno i dobio.

Veće Južnog islamskog pokreta podržalo je Abasa da donese konačnu odluku i uđe u koaliciju.

Sporazum još treba da odobri izraelski parlament, Kneset, glasanjem koje se očekuje početkom sledeće nedelje, a ako dobiju poverenje, Lapid i njegovi koalicioni partneri okončaće 12-godišnju vladavinu Netanjahua. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Arizona hoće da koristi “ciklon B” za izvršenje smrtnih kazni

Read Next

Vesti – Izrael ugostio prvu grupnu turističku posetu – Travel Magazine