Kosovski parlament bez kvoruma, sutra nastavak sednice

Poslanici kosovskog parlamenta biraju novog predsednika. U dva pokušaja prvog kruga glasanja u kutiji se našao nedovoljan broj listića – 78, pa 79, što je bilo ispod minimalno potrebnih 80, javlja izveštač RTS-a.

Poslanici su zatim otišli na  pauzu, a sednica je potom prekinuta, jer nisu uspeli da obezbede kvorum. 

Na početku sednice u sali je bilo 84 poslanika, ali su u međuvremnu otišli Enver Hodžaj i Bedri Hamza iz opozicionog Demokratske partije Kosova.

Bivši kosovski premijer Avdulah Hoti i njegova dva partijska saborca iz Demokratskog saveza Kosova, Agim Veljiju i Dritom Seljmanaj nisu glasali.

Početak sednice je bio najavljen za 18 časova, pa je pomeren na 19 sati.

Nije bilo nagoveštaja da će vladajuća većina i opozicija postići dogovor o izboru kosovskog predsednika.

Ipak, objavljen je zahtev poslanika vladajućeg Samoopredljenja da se iz skupštinske procedure povuče sporni Nacrt promena izbornog zakona što je i bio uslov pojedinih albanskih partija da podrže izbor Vjose Osmani za kosovsku predsednicu.

Rok za izbor ističe u ponedeljak, pa Prištini prete novi parlamentarni izbori.

Ambasadori SAD i Velike Britanije u Prištini pozvali su poslanike da glasaju za izbor Osmanijeve. 

Vođa pokreta Samoopredeljenje i kosovski premijer Aljbin Kurti odbijao je da povuče predlog o izmenama zakona, ali je v. d. kosovskog predsednika Glauk Konjufca prethodno saopštio da vladajuća koalicija neće jednostrano staviti u proceduru promene izbornog zakona bez konsultacija sa opozicijom.

Predstavnici DSK su ranije najavili da će učestvovati na sednici za izbor predsednika ali nakon sinoćnjeg pokušaja vladajuće većine da po ubrzanoj proceduri usvoji izmene zakona, promenili su stav i traže povlačenje tog predloga ili odlazak na nove vanredne izbore, pošto rok za izbor predsednika ističe u ponedeljak, 5. aprila.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Pat pozicija oko izbora Vjose Osmani za predsednicu

Read Next

U Americi zastave na pola koplja zbog smrti policajca