Kompanija Promist kupila pančevačku Azotaru, najavljuju pokretanje proizvodnje

U nekadašnjoj fabrici veštačkog đubriva, koja je zapošljavala više od 1.000 radnika, ostao je upotrebljiv jedino pogon KAN-a.

Sve ostalo se mora renovirati, a neophodno je uložiti i u nove tehnologije. Za tri meseca ovde planiraju da započnu proizvodnju tečnog đubriva, godišnje 300.000 tona, za izvoz u Evropsku uniju.

“U planu je pokretanje jednog dela proizvodnje u Azotari ponovo, to što je u našoj mogućnosti. Za veće pokretanje proizvodnje neophodno je strateško partnerstvo sa većim kompanijama ili neka vrsta subvencija od države u smislu cene gasa”, rekao je  Danilo Tomašević, direktor “Promista”.

“Promist” je pre četiri godine kupio bivšu fabriku stakla u Pančevu, koju sad koristi kao skladište za veštačko đubrivo. U Azotari postoje tri magacina od 30.000 kvadratnih metara, koji se posle rekonstrukcije mogu ponovo koristiti.

“Strateška namera Promista je da premesti sva skladišta veštačkih đubriva iz stare Staklare u novu Azotaru, a da se jedan logistički centar za pretovar i skladištenje žitarica oformi ovde, na ovoj lokaciji. Zato se ovde grade silosi i to nam je plan”, rekao je Tomašević. 

I dok se grade novi silosi i obnavlja Azotara, ruše se simboli industrijskog grada. Zbog dotrajalosti, u Staklari su srušena četiri od sedam fabričkih dimnjaka i tri vodotornja.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Kompanija Glovo kupuje brend za dostavu “Donesi”

Read Next

Vučić se sastao sa predstavnicima kompanije “Bizerba”