Koliko su polovnjaci poskupeli, i šta nas očekuje posle nove godine

Prodavci kažu da je najveći problem nedostatak polovnih automobila u Evropi jer skoro sve fabrike stoje zbog nedostatka čipova i novi automobili se čekaju po šest do osam meseci.

Takvoj slici treba dodati i otežano kretanje naših dilera, koji, da bi sada kupili automobil, jedino mogu da se oslone na licitacije.

Prodavac Jovica Radić kaže da je ceo proces ranije, od momenta plaćanja do momenta isporuke automobila, trajao tri nedelje, a sada traje minimum četiri-pet nedelja.

“Više ne može vozilo da se natovari kad dođe kamion, već dobijate termin kada možete da dođete da podignete automobil, jer mali broj ljudi radi u firmama u Nemačkoj”, objašnjava Radić.

I auto-analitičari imaju slično mišljenje da će i polovni i novi automobili posle nove godine poskupeti. Više nema lagera, a zbog zaostatka proizvodnje u EU mnogi dileri ne mogu da naruče vozila

“Polovna vozila će poskupeti jer su i u inostranstvu ta vozila poskupela. Naša zemlja funkcioniše kao sistem spojenih sudova – ako tamo poskupi, i uvozna vozila će poskupeti, jer je standard tamo porastao, samim tim nova vozila su skuplja, pa samim tim i polovna moraju da poskupe”, kaže auto-analitičar Dušan Cincar.

Prema statistici sajta Polovna vozila najviše su poskupela mlađa vozila od tri do pet godina. Najviše se i kupuju automobili od tri do pet godina starosti, a najveći promet u jednicama imaju vozila do 2.000 evra.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Obradović: Sport je nepredvidiv, preokrenuli smo uz pomoć navijača

Read Next

NAPITAK OD SAMO DVA SASTOJKA, KOJI ĆE VAS PREPORODITI: Evo zašto je ruzmarinovo ulje eliksir za vaš organizam!(RECEPT)