Koliko su Izrael i Palestina daleko od totalnog rata

Profesorka Fakulteta političkih nauka Radmila Nakarada je za RTS navela da trenutni sukob neće biti samo jedan od incidenata u nizu koji se događaju u različitim razmerama.

“Knjiži se da je poslednji veći sukob bio 2014. Ponovo je Gaza bila središte tog sukoba, ali sada se neka vrsta razjarenosti rasprostrla i u zajednicama koje su multietničke, gde žive i Jevreji i Palestinci. Dolazi do sve većeg broja incidenata i linčovanja ili pokušaja linčovanja. Neki širok krug besa se izlio. Pomešale su se razni motivi i politički i dugovečni istorijski”, navela je profesorka Nakarada tokom gostovanja u emisiji Oko.

Dodala je da postoje inicijative za smirivanje sukoba, ali da one nisu u skladu i u razmeri sa onim što se dešava na terenu.

Nekadašnji ambasador u Egiptu Dragan Bisenić je naveo da se nije često dešavalo da rakete Hamasa stignu do Tel Aviva i Jerusalima i da su tokom poslednjih sukoba 2014. godine uglavnom gađani gradovi koji su na udaljenosti od osam do deset kilometara od Gaze.

“Od 2014. do danas došlo je do rasta i razvoja vatrene moći Hamasa u Gazi, tako da oni sada raspolažu raketama dometa i 200 kilometara, gde mogu da gađaju čak i ciljeve na Golanskoj visoravni”, kazao je Bisenić.

Napomenuo je da se Tel Aviv nalazi na 70 kilometara od Gaze, a Jerusalim na oko 90 kilometara, kao i da je cela Gaza veličine 365 kilometara kvadratnih, na kojoj živi 2.100.000 ljudi, zbog čega ima najveću gustinu naseljenosti na svetu.

Ceo razgovor sa Radmilom Nakaradom i Draganom Bisenićem pogledajte u snimku emisije Oko na početku teksta.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Zaharova: O povlačenju Kfora ne odlučuje samo jedna država

Read Next

Vesti – Kriza u turizmu – prilika za organizovani kriminal – Travel Magazine