Koliko je privreda Zapadnog Balkana interesantna Sjedinjenim Državama

Privredna komora ovaj put nije bila samo kuća srpske privrede već privrede regiona jer su se na konferenciji pored predstavnika 27 američkih kompanija i srpskih privrednika, okupili i gosti iz okruženja. U brojevima više od 180 kompanija Zapadnog Balkana.

 

“Američke kompanije su dosta investirale, zaista veoma investirale u IT sektori to je poslalo jasnu poruku i drugim kompanijama iz celog sveta da Srbija i ovaj region dakle, jesu potencijal, kada je u pitanju znanje, kada su u pitanju inovacije i kada je u pitanju kreativnost i to je veliki znak za nas,” kaže predsednik PKS Marko Čadež.

Amerika i Balkan dele probleme koje je doneo 21. vek.

“Veoma je važno da radimo zajedno. Bitno je da rešimo problem energetske bezbednosti i diverzifikacije izvora snabdevanja a potrebno nam je i bezbedno okruženja za poslovanje,” istakao je Dejvid de Falko, zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju

Gosti iz Amerike veruju da napredak saradnje u domenu novih tehnologija ide ruku pod ruku sa deljenjem zajedničkih vrednosti demokratije i slobodnog tržišta.

“Kompanije vide Srbiju i Zapadni Balkan kao tržište mogućnosti ali usaglašavanje stavova sa politikom Evropske unije je svakako tema”, istakao je otpravnik poslova ambasad SAD Džon Ginkel.

Kako se i očekivalo, broj od 260 sastanaka koliko je unapred bilo zakazano, brzo je premašen.

“Ranije su ovi glavni zastupnici bili u Beču, onda malo-po malo prebacili su se, šta ja znam neki u Bugarsku, neki u Rumuniju, e sada Beograd je centar za neke ove velike firme i to je dobro”, kaže  Aneta Antova Peševa iz “Masita”.

Đorđe Vukotić iz “Džoberti” rekao je da njima kao startapu koji planira globalno i regionalno širenje naravno da je jedno od najvećih tržišta, kao što je Amerika, jeste neki glavni cilj.

“Koristeći slike sa satelita, aviona, dronova, mapiramo prirodne resurse, radimo ekološko praćenje šuma i inspekciju kritične infrastrukture,” istakao je Luis Robles iz “AerialZeusa”.

U sektoru usluga, Amerika je naš najznačajniji partner.

“Američka privredna komora u potpunosti podržava i radi na promociji inicijative “Otvorenog Balkana” i mi ćemo nastaviti zajedno sa našim kolegama iz Američkih privrednih komora iz regiona da radimo na unapređenju inicijative,” rekao je Stefan Lazarević iz Američke privredne komore u Srbiji.

U prvih osam meseci ove godine, spoljno-trgovinska razmena Srbije i Sjedinjenih Američkih Država je povećana za čak 45,6 odsto na 854,6 miliona dolara dok je naš izvoz veći za 28,2 procenta.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

I Nadal zaustavljen u Parizu, Tomi Pol eliminisao drugog igrača sveta

Read Next

NUTRICIONISTA OTKRIVA ŠTA BI ŽENE TREBALO DA JEDU POSLE 50-E: 3 promene u jelovniku su ključne u borbi protiv STARENJA