Kolike su šanse da se zarazite posle vakcinacije?

Vakcina protiv kovida-19 jedan je od glavnih alata koji pomaže u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali nijedna vakcina nema stopostotnu efikasnost. To znači da neke osobe mogu da se zaraze koronavirusom čak i ako su vakcinisane.

Novo istraživanje analiziralo je kolike su šanse da se zarazite nakon vakcinisanja, a rezultati su pokazali da vakcine ipak dobro rade.

Studija koja je ove nedelje objavljena u časopisu New England Journal of Medicine pokazala je koliko mogu da budu retki slučajevi da se osoba zarazi nakon što je u potpunosti vakcinisana, odnosno nakon primanja obe doze vakcine.

Istraživači su pregledali više od 28.000 zdravstvenih radnika u Kaliforniji koji su bili potpuno vakcinisani. Samo njih sedam, odnosno 0,02 odsto, bilo je pozitivno na kovid-19 nakon više od dve nedelje od primanja druge doze Modernine ili Fajzerove vakcine.

Čak i oni ispitanici koji su bili pozitivni nakon vakcinacije imali su samo blage simptome bolesti ili su bili asimptomatski nosioci. Doktor Dejvid Vol, specijalist za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Severne Karoline, rekao je da su rezultati izvanredni.

Slični tekstovi

Zabeležen je pad slučajeva nakon što je proteklo više vremena od primanja prve, a potom i druge doze vakcine. Ukupno je zabeleženo 145 slučajeva u prvih sedam dana od prve doze.

“Broj zaraženih se smanjivao”, rekao je Vol.

Autori studije ističu da su rezultati ohrabrujući i da „ukazuju na to da se efikasnost ovih vakcina održava  i van ispitivanja”. Ali, i dalje se treba pridržavati epidemioloških mera sve dok se ne postigne kolektivni imunitet.

Vol ističe i da treba biti posebno oprezan zbog pojave novih sojeva virusa jer oni mogu da naruše dosadašnje napore u suzbijanju epidemije. Upravo zbog toga on podržava vakcinaciju jer „vakcine koje sada imamo u određenoj meri štite i od novih sojeva“.

(N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Proverite koja je najsigurnija aplikacija za dopisivanje

Read Next

Na ovom ostrvu zabranjeno je – UMRETI!