KOLABIRANJE NA VRUĆINI NIJE KOD SVAKOG POSLEDICA PADA ŠEĆERA: Doktorka otkriva kako pomoći u ovoj situaciji!

Iako mnogi ovo stanje pripisuju hipoglikemiji, ono je zapravo povezano isključivo sa nezdravim navikama i ozbiljnim bolestima.

Ipak, nestabilne vremenske prilike u kombinaciji sa stresom i premorom mnoge dovedu do toga da im “pozli”. Osećaj slabosti, nesvestica, lupanje srca, preznojavanje i podrhtavanje su glavni simptomi ovog stanja.

Drhtavica je pad pritiska

Da li je zaista reč o poremećaju glukoze u krvi i zašto malo šećera i vode pomogne u ovoj situaciji, objašnjava dr Ljubica Stošić, endokrinolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije:

Kod zdravih osoba šećer ne pada bez razloga.

– Kada je osoba u potpunosti zdrava i vodi redovan, umeren način života, adekvatno se hrani, vrednosti šećera u krvi se uspešno održavaju u granicama normalnih. Dakle, zdrava osoba može da ima ove simptome, ali oni samo “liče” na “pad šećera”. Razlozi za pojavu drhtavice i nesvestice kod zdravih mogu da budu pad krvnog pritiska, jer se usled nedovoljne prokrvljenosti mozga javljaju nesvestice, pa i kratkotrajni gubitak svesti, premor, refleksna reakcija usled dugotrajnog izlaganja visokoj temperaturi ili nekom izvoru stresa, kao što je, na primer, vađenje krvi.

umor

Hipoglikemija je česta kod neurednog života

Kod onih koji nemaju uredne životne navike “pad šećera” odnosno hipoglikemija je moguća pojava.

Ko se neredovno hrani i ne doručkuje…

– Nedovoljan unos tečnosti u kombinaciji sa neredovnom ishranom i izlaganje naporima, neretko su razlozi za kolaps – kaže dr Stošić.

Svedoci smo da kada osobi kojoj je loše omogućimo da sedne i damo joj šećer i vodu, njoj brzo bude bolje. Ali, ne znači da joj je bio potreban šećer.Jer, trebalo bi imati na umu i mogući “placebo” efekat ovakvog vida terapije: osobi je odmah lakše, dobila je neki vid leka, a sa druge strane dali smo joj malo tečnosti i sama promena položaja tela je pomogla da se uspostavi bolja cirkulacija.

Naporno vežbanje, dijeta, alkohol, previše slatkiša… i zbog toga se pada u nesvest.

Ponekad se hipoglikemija može razviti i nakon obroka veoma bogatog šećerima, zbog lučenja velike količine insulina, veće nego što je to potrebno.

Kako prepoznati da li je pad šećera u krvi?

Tipični simptomi pada šećera u krvi su konfuznost, podrhtavanje, lupanje srca, osećaj gladi, preznojavanje, trnjenje usana i jezika, nekad mučnina, nesvestica.

– Kod razvoja hipoglikemije ukoliko se ne reaguje na vreme osoba može i da izgubi svest –kaže sagovornica.

– S obzirom na to da je hipoglikemija stanje koje može da bude potencijalno životno ugrožavajuće, naš organizam ima nekoliko mehanizama odbrane, pre svega aktivacijom hormona koji deluju suprotno od insulina, hormona čiji je efekat snižavanje glukoze, koji kod zdravih osoba sprečavaju nastanak hipoglikemije.

nesvestica

Jedan od najčešćih uzroka hipoglikemije kod dijabetičara je predoziranje terapijom za snižavanje vrednosti glukoze.

Ovo se često dešava onim pacijentima koji su na insulinskoj terapiji – kaže dr Stošić.

– Kod osoba koje nemaju dijabetes uzroci hipoglikemija mogu biti uzimanje određenih lekova, ozbiljna oboljenja jetre i bubrega, oboljenja pankreasa, manjak hormona nadbubrežne žlezde i hipofize.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

ULJE OVE BILJKE JE SVETI GRAL NEGE KOŽE: Dubinski hidrira, smanjuje upale, sprečava starenje i štiti od UV zračenja!

Read Next

OVO JE TAJNA FIT FORME JELISAVETE ORAŠANIN: Glumica nakon dva porođaja ima liniju za poželeti, a evo i kako!(FOTO)