KK Partizan: Spor sa Ekspo bankom je bivši problem

Kako se navodi na sajtu kluba, dug nastao po osnovu štetnih ugovora iz sezone 2005/2006 više ne postoji čime je finansijska stabilnost kluba u potpunosti vraćena i obezbeđen je pravni kontinuitet poslovanja istog pravnog subjekta koji je osnovan 1945. godine.

“Vansudsko poravnanje, sklopljeno je nakon dugih pregovora pravnih timova Partizana i Ekspo banke, a sve u interesu da se pravni procesi pokrenuti pred nadležnim institucijama još 2017. godine okončaju na jedini ispravan način – Pravnim rešenjem koje oslobađa crno-bele tereta od 1.4 miliona evra, nastalog zbog pravno ništavnih ugovora sklopljenih pre 16 godina”, navodi se u saopštenju Partizana.

“U borbu sa ovim problemom, uprava KK Partizan NIS ušla je 2017. godine nakon blokade računa crno-belih od strane Banke. Tokom sudskih postupaka, crno-beli su pred nadležnim sudom ukazali da je Banci vraćeno 77 miliona dinara više nego što je potrebno i na osnovu prvostepene presude, Banka je usled proglašenja ništavnosti ugovora bila dužna da klubu vrati navedeni iznos koji je uz pripadajuće kamate narastao na 105 miliona dinara.”

Kako se dalje ističe, suočena sa takvom presudom, Banka je pred sudom podnela tužbu za naplatu 730 miliona dinara po osnovu dugovanja iz njihovih poslovnih knjiga.

“U drugostepenom postupku, prvostepena odluka je ukinuta i sud je naložio detaljno razmatranje svih okolnosti pod kojima su sporni ugovori zaključeni, čime je pravna borba nastavljena. Nedugo zatim, pravni tim Ekspo banke se obratio klubu sa predlogom za vansudsko poravnanje po kojem ni klub ni Banka više ne bi imali nikakve obaveze prema drugoj strani.”

Iz Partizana navode da je nakon pregovora, ovaj pravni i finansijski problem tako i rešen, te je klub i zvanično oslobođen velikog finansijkog tereta.

“Ovim potezom, uprava kluba je uspela da se izbori sa dugom od strane najvećeg pojedinačnog poverioca. Klub je u potpunosti zaštićen od daljih štetnih efekata ugovora, obezbeđena je finansijska konsolidacija i omogućeno je nesmetano poslovanje kluba kao osnov za dalji sportski razvoj”, stoji u saopštenju.

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović nakon sklapanja sporazuma o vansudskom poravnanju izjavio je:

“Pre oko četiri godine, najveći pojedinačni problem je bila blokada od strane banke. Bilo je dosta saveta da se klub kao pravno lice uvede u stečajni postupak, bilo je i predloga da se sprovede UPPR (Unapred pripremljeni plan reorganizacije). Izabrali smo najteži put, ali danas sam posebno ponosan na činjenicu da je naš Partizan onaj isti klub koji je nastao davne 1945. godine.”, kaže Mijailović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/sport/sr/rss.html

Admin

Read Previous

Kvalitetne probe protiv Italijanki, odbojkašice Srbije spremne putuju u Tokio

Read Next

Barti posle maratona nadigrala Pliškovu i osvojila Vimbldon