Kirgizija jednostrano otkazala učešće u vojnoj vežbi ODKB

Ministarstvo odbrane Kirgizije nije preciziralo razlog za otkazivanje komandno-štabnih vežbi “Neuništivo bratstvo – 2022”, koje će biti održane od 10. do 14. oktobra, preneo je AP.

Prema ranijim izveštajima, vežbe su bile predviđene za učešće vojnog osoblja iz članica ODKB Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana, i fokusirane na obezbeđivanje prekida vatre.

Pozvani su i posmatrači iz još pet država, uključujući Srbiju, Siriju i Uzbekistan.

Potez Biškeka je najnoviji pokazatelj da tenzije možda tinjaju unutar alijanse, formirane početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza, navodi američka agencija.

Jermenija je prošlog meseca preskočila dvonedeljnu vežbu koja je održana u Kazahstanu, nakon što je kritikovala ODKB jer nije stala na njenu stranu kada su u septembru izbile velike borbe na njenoj granici sa Azerbejdžanom.

Rusija i druge zemlje ODKB su odbile zahtev Jerevana za vojnu pomoć, izdat nekoliko sati nakon početka neprijateljstava.

Neuspeh da se angažuje u brojnim bezbednosnim krizama među svojim članovima tokom godina, naterao je analitičare da dovode u pitanje njegovu održivost, ocenjuje AP.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Novi predlozi i stari zahtevi – za Srbiju dijalog i dalje jedina prihvatljiva ponuda

Read Next

Barselona pobedom do deobe prvog mesta