KINESKI BIOLOŠKI SAT BEZ GREŠKE POKAZUJE ŠTA NIJE U REDU U TELU:Evo kako da sami otkrijete koji vam organ ne radi dobro!

Kineski biološki sat pokazuje intervale po kojima energija cirkuliše kroz delove našeg tela, a svaka dva sata u danu najjača je u određenom delu. Ako postoji neki problem, simptomi će u tom razdoblju biti najizraženiji.

Meridijani su kanali, poput krvnih žila, kojima prolazi životna energija (prana, chi, qi..) i pri tom utiče na pravilan rad čitavog tela i razmenu čestica u njemu. Glavnih meridijana ima 12 i svaki pripada pojedinom organu prema kojem nosi ime i koji određuje njegove funkcije. To su meridijan pluća, debelog creva, želuca, slezene, srca, tankog creva, mokraćnog mehura, bubrega, osrčja, trostrukog grejača, žučne kese i jetre.

Prema teoriji yin/yang, meridijani se dele u 6 parova – 6 yin i 6 yang meridijana.

Yin meridijani obuhvataju pune organe koji vrše funkcije prikupljanja, čuvanja i prerade hrane i energije u organizmu: pluća, slezena, srce, bubrezi, srčani deo i jetra.

U yang meridijane spadaju šuplji organi čija je funkcija razmena, izlučivanje: debelo crevo, želudac, tanko crevo, mokraćni mehur, trostruki grejač i žučni mehur.

Po pravilima kineske medicine i po zakonu ritma, svaki meridijan koji odgovara određenim organima i telesnim funkcijama, u ciklusu od 24 sata radi “punim snagom” i to 2 sata, dok 12 sati kasnije, takođe za vreme od 2 sata – se odmara tj. ima najniži stepen aktivnosti.

Doktor u kineskoj medicini će prvo pitati pacijenta u koje doba dana se pojavljuju simptomineke bolesti ili poremećaja u telu. Po tome će znati u kojem delu tela je problem, odnosno energija cirkuliše otežano ili gde je previše energije, što takođe nije dobro.

Nije loše pratiti biološki sat i zapisivati u koje doba dana se pojavljuju tegobe, poput umora, bolova i slično. Takođe, dobro je zabeležiti i vreme u kojem imate najviše energije i kada se budite tokom noći – i to ukazuje na problem s određenim delom tela.

Vreme maksimalne funkcije:

Od 1 do 3 h JETRA: (detoksifikacija, mišići i oči)

Vreme minimalne funkcije ili odmora:

Od 1 do 3 h TANKO CREVO (probava, asimilacija, arterije)

Kada je jedan organ na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (12 sati razlike) nalazi se na najnižem energetskom nivou.

Npr. između jedan i tri sata jetra dostiže svoj vrhunac, a tanko crevo je na najnižem nivou energije.

Zato, ako jedemo kasno noću, hranase ne apsorbuje dobro u tankom crevu, znači, treba izbegavati neke aktivnosti u vreme kad je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža.

Ako postoje bolesti viška energije koji opterećuju dotični organski sistem, oni u to vreme pokazuju najjače simptome i to je vreme pogodno da se uzimaju sredstva za smanjenje suvišne energije.

Ako naprotiv dotični organi u to maksimalno vreme pokazuju slabost treba ih jačati.

Prirodna medicina raspolaže sa mnoštvom sredstava kojima se može intervenisati i u slučaju viška, kao i manjka energije bilo akupunkturom, homeopatijom, lekovitim biljem, kao i drugim sredstvima.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

KAKO DA SMRŠATE I OČISTITE TELO OD TOKSINA: Probajte jednostavne pilates vežbe od samo 15 minuta (VIDEO)

Read Next

POTPUNO PRIRODNA ZAŠTITA: Sačuvajte se od ujeda komaraca na ovaj efikasan način!