Kfor pitao Srbe u Goraždevcu da li da Visoke Dečane ubuduće čuva kosovska policija

“Došlo je desetak vojnika civilnim automobilima. Pitali su nas za mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje kosovska policija, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima u vezi s manastirom Visoki Dečani”, rekao je Radio Goraždevcu jedan od meštana ne želevši da se predstavi.

Naveo je da su svi ispitani odgovorili negativno i da su izrazili nepoverenje prema kosovskoj policiji.

“Pre samo nekoliko godina više od pedeset mladih, obrazovanih ljudi, konkurisalo je za prijem u policiju, ali nijedan nije primljen. Treba li veći razlog da ne verujemo u policiju koja nije multietnička?”, zapitao se meštanin Goraždevca.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao da ni u manastiru ni Eparhiji raško-prizrenskoj nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prenosu zaštite manastira na kosovsku policiju.

“Svima je poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova.

Posebno začuđuje da Kfor prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu eparhiju, ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata.

Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrstan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja”, rekao je iguman Sava.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Kurti otputovao u Brisel

Read Next

Nastavlja se dijalog u Briselu, prvi put za stolom Vučić i Kurti