Kfor: Celokupna baština na Kosovu mora biti zaštićena

Nakon što je organizacija “Evropa nostra” manastir Dečane proglasila za jednu od najugroženijih, a iz Prištine na račun igumana manastira Save Janjića stigle optužbe da je umešan u ratne zločine na Kosovu, u Kforu kažu da će nastaviti da blisko sarađuju “sa kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu zakona EULEKS, u skladu sa principima odgovornosti”.

Iz misije podsećaju da su od 2013. godine odgovorni samo za manastir Visoki Dečani, a prištinske institucije za svu ostalu kulturnu baštinu.

“Misija Kfora predvođena NATO i dalje je usredsređena na svakodnevnu primenu mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja u korist svih zajednica na Kosovu”, navedeno je iz misije.

Iz Kfora podsećaju da svaka promena obima aktivnosti podleže uslovima na terenu i može uslediti samo odlukom Severnoatlantskog saveta – nadležnog tela NATO-a za donošenje odluka.

Organizacija “Evropa nostra”, koja aktivno deluje u oblasti kulturnog nasleđa više od 50 godina, objavila je listu sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope u 2021. godini.

Pored Visokih Dečana, na listi su i objekti u Zagrebu i Skoplju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Mihajlovićeva sa crnogorskim ministrom o novim projektima u oblasti rudarstva i energetike

Read Next

Igumana Savu Janjića, osvedočenog borca za mir, napada tvorac lažnih vesti i ratni huškač