Kever: Srbija u EU je strateški interes, u Briselu ne razumeju

Laslo Kever je na konfrenciji za novinare, posle sastanka u parlamentu sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, rekao da je u odnosima dve zemlje u poslednjih 10 godina postignut napredak vredan pažnje.

Dačić je zahvalio Mađarskoj na podršci koju snažno i kontinuirano pruža Srbiji na evropskom putu, navodeći da nije reč samo o partnerskom odnosu, već o visokom stepenu međusobnog poverenja i zajedničkih interesa, kao i međusobne podrške koju dve zemlje pružaju jedna drugoj na međunarodnom polju.

U tom smislu pomenuo je izjavu premijera Mađarske Viktora Orbana za ubrzani prijem Srbije u EU, te dodao da je sa velikim zadovoljstvom kao ministar spoljnih poslova slušao i izlaganja Petera Sijarta koji je o Srbiji govorio kao o zemlji u kojoj mađarska manjina ima dobar položaj, te pozivao i druge zemlje da se ugledaju na Srbiju.

Dačić i Kever potpisali su danas Okvirni sporazum o saradnji između dva parlamenta, a Kever je ocenio da se tim sporazumom drži korak sa saradnjom koju ostavruju dve vlade.

“Po mojim saznanjima u septembru će doći do sastanka dve vlade na kojem će biti potpisan sporazum o strateškoj saradnji. Nadamo se da ćemo imati priliku da pozdravimo predsednika Aleksandra Vučića na Četvrtoj demografskoj konferenciji u Budimpešti u septembru”, rekao je on.

Kaže da je sa Dačićem govorio i o rešavanju problema sa koronavirusom, ali i o političkoj hrabrosti koja je pokazana prilikom nabavke vakcina.

Istakao je da se razvijaju i dobri ekonomski odnosi, navodeći da je prošle godine, u vreme krize, ostvarena trgovinska razmena u visini od 2,7 milijarde evra.

“Ovo prijateljstvo nije zasnovano samo na emocijama, već i na ekonomskim interesima”, podvukao je predsednik mađarskog parlamenta.

Dačić je ocenio da su odnosi dve zemlje u ovom trenutku možda i najbolji u novijoj političkoj istoriji i da su primer odličnih bilateralnih odnosa i izuzetne susedske saradnje.

Izrazio je zadovoljstvo potpisanim Okvirnim sporazumom koji će, kako kaže, doprineti jačanju saradnje između dva parlamenta posebnu u segmentu evropskih integracija.

Predsednik Skupštine Srbije zahvalio je na pozivu da 24. septembra u Budimpešti učestvuje na desetom zasedanju predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope.

I premijerka Ana Brnabić sastala se sa Laslom Keverom, a u razgovoru je rečeno da su bilateralni odnosi, posebno politički, najbolji u istoriji, a da je na ekonomskom polju ta zemlja treći najvažniji partner Srbiji u odnosu na sve zemlje članice Evropske unije sa kojima sarađuje, saopštila je Vlada Srbije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Benet ponudio Kurtiju podršku Izraela za zaštitu spomenika kulture

Read Next

Brnabić: Bilateralni odnosi sa Mađarskom najbolji u istoriji