Katastrofa: NASA simulirala udar asteroida u Zemlju

Stručnjaci američke Nase i drugih svemirskih agencija širom sveta suočili su se u aprilu sa zabrinjavajućom mogućnošću da se, kako im je saopšteno, tajanstveni asteroid, udaljen oko 55 miliona kilometara kreće prema Zemlji i za šest meseci bi trebalo da udari u nju.

Situacija je, međutim, deo vežbe koja je simulirala dolazak i pretnju od asteroida s ciljem da se američkim i međunarodnim stručnjacima pomogne da uvežbavaju mogući odgovor na takvu situaciju, navodi se u tekstu objavljenom u listu Biznis insajder.

Zaključak koji su izvukli naučnici je da ako asteroid bude uočen tako kasno, niko ništa neće moći da učini da spreči sudar sa Zemljom.

Stručnjaci su utvrdili da nijedna postojeća tehnologija ne može da zaustavi asteroid udaljen šest meseci od Zemlje i ne postoji svemirska letelica sposobna ga skrene s putanje u tako kratkom roku.

Ako bi se asteroid poput ovog izmišljenog uputio prema Zemlji, naučnicima bi trebale godine da pronađu rešenje, a ne meseci.

Slični tekstovi

Pol Kodas, rukovodilac u Nasinom Istraživačkom Centra smatra da minimum za pronalaženje rešenja i odgovora na pretnju iznosi pet godina, dok astronom s MIT Ričard Binzel, kaže da bi nam bilo potrebno najmanje 10 godina da smislimo rešenje za ovakvu pretnju iz svemira.

„Kad se suočite sa stvarnom pretnjom asteroida, vreme je najcenjenija roba“, rekao je Binzel za Biznis isajder.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Bojsi ponovo uz Uraganke: “Izvinite dame, opljačkane ste”

Read Next

Oduvek se verovalo da ovih 8 znakova pokazuju – onaj koji vam se sviđa misli na vas