Kancelarija za KiM: Optužbe na račun Save Janjića smišljene da se maskira istina o Dečanima

Takve besmislene optužbe, ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti, nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže i da se njima, međutim, dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, a ova svetinja proglašava legitimnom metom, jer joj se osporava njen duhovni i verski značaj i uloga.

Od trenutka kada je organizacija “Evropa nostra” svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepljeno stanje.

“Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine”, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Zato su, kako se navodi, “apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji”.

Zahtev za istragu protiv Save Janjića zbog navodnih “ratnih zločina”

Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini tvrdi da bi “u pravnoj državi Sava Janjić trebalo da bude osuđen za ratne zločine”, jer navodno “manastir Dečani ne samo da nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom paketu i važećim zakonima uživa eksteritorijalni status”.

Pozivajući se na navodne svedoke Odbor saopštava da su “u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i regularnih srpskih snaga, policija i vojska tukli i mučili Albance uzete kao taoce”.

U saopštenju se Janjiću zamera što se žali da “kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir Dečani”.

Visoki Dečani jedini je spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet. Taj manastir se od 2006. godine, nalazi na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Mihajlovićeva najavila subvencije za zamenu stolarije i ložišta

Read Next

Iguman Sava Janjić o optužbama iz Prištine: “Blaženi ste kada vas sramote i progone“