Kako se izboriti sa gubitkom kućnog ljubimca

Bol je ogroman

U početku je potrebna velika podrška bližnjih, koji, pak, ponekad i ne razumeju kako se zapravo osećate ili ne mogu da shvate težinu vašeg gubitka. Neretko možete čuti fraze poput nađi neku zanimaciju, uhvati se nekog posla, misli na nešto drugo ili gledaj napred. To može dovesti do povlačenja u sebe i patnje u tišini, pa smo odlučili da se pozabavimo ovom temom malo detaljnije i tako, možda baš vama, olakšamo krizne trenutke.

Druga osećanja

Postoje situacije kada je odlazak ljubimca neminovan, pa se vlasnik odluči da mu prekrati muke. Međutim, iako ispravan, taj potez može izazvati emociju krivice i patnje. U glavi se javljaju pitanja da li je moralo da bude baš tako, i naravno, nedoumica, kako dalje bez voljenog drugara. Tuga u srcu prouzrokuje umor, neispavanost, manjak apetita i radnog elana. Sa druge strane, vodič za tugovanje ne postoji, i primetne su oscilacije, a sve zbog toga što ljubimci oblikuju život i navike čoveka. Njima se posvećuje pažnja, velikodušnost, lojalnost, a zauzvrat dobija zabava i puno više od toga. Ukoliko je pas ili mačka obeležio neki poseban period života ili promenu, onda gubitak još teže pada.

Novi ljubimac

Slični tekstovi

Važno je osluškivati svoja osećanja, sa svešću o tome da novi ljubimac bar u prvi mah ne može zameniti starog. Privikavanje i protok vremena donose nagradu u vidu novih prijatnih momenata. Ako su prošli meseci od kada vam je ljubimac uginuo, a i dalje se ne osećate dobro, popričajte sa osobom od poverenja koja vas neće osuđivati. Osim toga, bilo bi dobro da se i sami zapitate šta možete da uradite po pitanju organizacije vremena i odnosa sa ljudima u svom životu kako biste odvratili misli i slobodno vreme ispunili nekim drugim aktivnostima. Za kraj, još jednom ponavljamo da je u pitanju vrlo bolno iskustvo i da se svako sa tim nosi na drugačiji način. Dajte sebi vremena da odbolujete gubitak, a vreme, strpljenje i suočavanje sa sopstvenim osećanjima najbolji su saveznici na putu prevazilaženja takve traume.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Đoković usred „rata“ – „koliko daleko je spreman da ide?“

Read Next

Rok za izbor predsednika do 5. aprila, u suprotnom novi izbori na KiM