KAKO SE GAJE RUŽE STABLAŠICE: Kao znak prestiža, nekad su ih imale samo kraljevske bašte, a danas su dostupne svima!

Ruža stablašica ili stubasta ružaje ona ruža koja je kalemljena na podlozi koja je prethodno odnegovana. Može se kalemiti na različitim visinama. Visine mogu biti od 60 cm, 1 m ili 1.20m. To su ujedno i najčešće visine. Ipak, dešava se da se kaleme i na visini od 2 m, pa čak i preko 2m.

Kada se formira krošnja, u zavisnosti od vrste ruže koja je kalemljena na tu podlogu, razlikovaće se sama boja ruže.Ono što je posebno bitno i na šta treba obratiti pažnju, to je vrsta ruže koja je kalemljena. Nije presudna samo boja. Često ljude privuče u prvom trenutku sama boja i izgled cveta.Treba povesti računa i o tome koja je vrsta kalemljena, da li je to ruža čajevkaili je to ruža mnogocvetnica ili ruža padajuća,pa će od toga zavisiti kakav će ona oblik imati na štapu.

Podloga na kojoj se kalemi stablašica mora da bude posebno odnegovana. Takođe, ona prethodno već mora biti jednom okalemljena na samom dnu. Podloga se zahvaljujući štapu koji je pridržava i zahvaljujući vezivanju, čuva da raste ravno.Kad dođe do kalemljenja, svetli listovi se skinu, odseče se na željenu visinu kalem grana i kasnije se na tom mestu kalemi ruža i vrsta ružekoju želimo da nam bude na kalemljenom štapu.

Stubaste ružeili ruže stablašice su nekada bile dostupne samo bogatim ljudima i plemstvu.Zna se da su one bile sađene po poznatim kraljevskim vrtovimai parkovima i da i dan danas ukrašavaju bašte ljudi koji imaju izgrađen ukus.

Stubaste ruže danas može nabaviti bilo ko. One su dostupne svimakoji imaju želju da ih neguju i uzgajaju na pravilan način.

Kako se sade, uzgajaju i održavaju ruže stablašice?

Među svim vrstama ruža koje postoje, stablašica je najskuplja.To je zbog toga što je za njenu proizvodnju potrebno malo više vremena. Prvo morate zasaditi običnu ružui na nju ćete nakalemiti jednu sortu koja raste uspravno (to znači da ne sme da daje izbojke i da nema cvet).Posle toga se vade ruže, kaleme se ponovo i rade se dve vrste, odnosno dva kalema(za prvu klasu stablašica).

Dakle, jedna stubasta ruža ili ruža stablašica ima u sebi tri različite vrste.Prva ruža je ona koja će dati koren stablašici.Druga ruža se kalemi na prvu i ona će poslužiti da stablašica dobije pravo i dugačko stablo. Treća ruža je ona poslednja, koja daje cvet i koja je nama vidljiva.

Krošnje koje stablašice mogu da daju su ili kupolaste ili padajuće (u slapovima).Interesantna je činjenica da za stubastu ružu možete iskoristiti bilo koju sortu ruže koju volite.

Generalno, sve ruže, pa i stubasta ruža, vole puno svetlosti,ali to ne znači da im je neophodno da celog dana budu na suncu. Jako je važno da budu zasađene na takvom mestu koje će im pružati zaštitu od jakog vetra.

Zemlja u kojoj se sade stubaste ruže treba da bude bogata humusom i dobro drenirana, odnosno propusna.

Pretpostavljamo da ćete stubastu ružu nabaviti u obliku sadnice u nekom kvalitetnom rasadniku. Idealno bi bilo da je odmah posadite tamo gde želite, jer ako predugo stoji može se dogoditi da dehidrira.Ruže su, inače, osetljive na manjak vlage.

Kada zasadite svoju ružu stablašicu, morate je privezati uz štap.Za privezivanje treba da koristite kopče koje se postavljaju na pola visine stabla, kao i odmah ispod krošnje.

Okopavanjezemlje oko stubastih ruža je obavezno. Uzgajivači predlažu i redovno prihranjivanje. Najbolje je za prihranu kupiti gotovo đubrivokoje je napravljeno specijalno za stubaste ruže.

Na jesen ćete obaviti prvo orezivanje,dok ćete je drugi put orezati sledećeg proleća. Tokom drugog orezivanja morate da uklonite isprepletane grančice, oštećene grančice,kao i one koje su zakržljale, odnosno izumrle.

Ruže stablašice ne vole veoma niske temperature.Ljubitelji i uzgajivači obično zaštite stubastu ružu tokom zime. Zaštita se radi uz pomoć džaka od juteu koji se stavljaju grane zimzelenih drveta ili slama.

Kako se orezuju stubaste ruže?

Postoje posebna pravila orezivanja za svaku sortu ruže. Kada se orezivanje odradi onako kako treba, dobićete predivan ukras u bašti,jer je to način na koji vam ruža zahvaljuje. Kada se ruža orezuje u proleće, to onda treba da bude neka vrsta podmlađujućeg eliksira za stablo.Kad god vidite oštećene grančice ili grančice koje je napala neka bolest,morate ih odseći.

Oni izdanci koji su slabi treba da se odstrane do podnožja. Kada režete, gledajte da vaš rez bude ukoso na dole i da bude pravilan i precizan.Zbog toga je važno da nabavite dobar alat, odnosno makaze koje su dobro naoštrenei specijalizovane za orezivanje.

Orezivanje stubastih ruža ili ruža stablašica se vrši u zavisnosti od sorte koja je nakalemljena poslednja. Ako ste nakalemili kupolastu odnosno kuglastu ružu,onda je potrebno da orezivanje obavite već prve godine. Kada tokom sezone primetite precvale bokore, odmah ih uklonite.

Na jesen, kuglastu ružu stablašicu orezujete isto kao i ruže čajevke:dakle, prvo sklonite starije grane i ostavite samo nekoliko mladih.

Na proleće, uklonite sve izmrzle, suve, oštećene grane, kao i one grane koje su krenule da se razvijaju na unutra, ka sredini.Glavni izdanci treba da se odseku na visinu od 20 pa sve do 25 cm, dok ćete bočne izdanke odseći za jednu trećinu.

Ako orezujete stubastu ružu koja ima padajuću formu, onda treba da uklonite samo one grančice koje su stare.Sve mlade izdanke koji su izrasli u toj sezoni, nemojte da dirate.

Na leto, gledajte da uklonite precvetale delove.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ: Čuda su danas moguća!

Read Next

OVE JEDNOSTAVNE JOGA VEŽBE SU VENTIL ZA STRES: Oslobodite se napetosti za samo 15 minuta (VIDEO)