Kako prevazići “kataklizmu” koju je napravila korona avio-saobraćaju

Petar Vojinović, osnivač i glavni i odgovorni urednik portala Tangosiks i organizator Vazduhoplovnog samita Jugoistočne Evrope, rekao je da je Samit ove godine održan 18. i 19. maja pošto je prošle godine bio otkazan zbog pandemije.

Prema njegovim rečima, pandemija koronavirusa je bila jedna od glavnih tema i za civilnu i za vojnu industriju, a na Samitu su bile mnoge kompanije koje se bave civilnim vazduhoplovstvom, ali i manje kompanije.

“Obim avio-saobraćaja u proteklih godinu dana je dosta opao. Jedan od menadžera ‘Er Srbije’ je konstatovao da je u prvom kvartalu ove godine nacionalna avio-kompanija prilično dobro poslovala. Oni su na nivou od 40 odsto u odnosu na 2019. kada govorimo o obimu saobraćaja”, naveo je Vojinović i dodao da su neke evropske kompanije na 35 procenata.

Naveo je da naša nacionalna kompanija ne stoji toliko loše i finansijski su stabilni, dobili su “kovid pomoć” od države.

“Imali smo kompaniju koja se bavi razvojem dronova, to je popularni leteći taksi. Imali smo i aktivnosti u vojnoj industriji gde su predstavnici Ministarstva potvrdili da nastavljaju sa nabavkom tehnike erbas helikoptera”, istakao je glavni urednik Tangosiksa.

Vojinović je rekao da se dosta aktivnosti nastavlja čekajući veći povratak. Kaže da je na Samitu predstavljeno kako će izgledati Aerodrom “Nikola Tesla”, a taj video-materijal biće danas premijerno prikazan.

“Sreća je da je pre pandemije data koncesija, pa sada jedna strana kompanija brine o Aerodromu”, kaže Vojinović.

Napominje da je u najvećoj kataklizmi za avio-industriju u njenoj istoriji, ETF ervejz napravio svoju čarter kompaniju. Takođe, razgovarali su i sa predstavnicima “Er Montenegra” čiji avioni za nekoliko nedelja treba da lete.

“I dalje su putovanja ograničena, ali postojanje nacionalne kompanije omogućava putovanje ka većim centrima. Neke države su izgubile nacionalne kompanije. Nadam se da će vakcinacija poboljšati mogućnosti za putovanja”, naveo je Vojinović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Otpočeo rasplet u Španiji, remi Levantea i Kadiza

Read Next

Predstavnicima 12 opština uručeni ugovori za projekte u oblasti upravljanja otpadnim vodama