KAKO PREPOZNATI KVALITETAN RASAD PARADAJZA GOLIM OKOM: Ovo je najvažnije!

Proizvesti kvalitetan rasad je osnova za dalju uspešnu proizvodnju povrća bilo u plasteniku ili na otvorenom. Kvalitet rasada se najbolje može oceniti golim okom.

Rasad treba da bude visine karakteristične za vrstu i sortu povrća.Visina stabljike 15-20 cm, elastična, koja može da se savija ali da ne puca, sa 6 do 8 stalno razvijenih listova koji imaju tamno zelenu boju. Najvažnije je da rasad nije prerastao, odnosno kako proizvođači kažu zbijen rasad.

Visina stabla između hipokotila i epikotilatreba da je što kraća, odnosno rastojanje od površine zemljišta do kotiledonih listova i od kotiledonih listova do prvog stalnog lista trba da bude što kraća. Prisustvo kotiledonih listića na biljci znači da biljka u toku svog životnog ciklusa od nicanja do rasađivanja nije preživela nijedan stres,odnosno da je rasla u idealnim uslovima.

Prisustvo dlačica na biljci paradajza znači da se radi o kvalitetnom rasadu koji nije bio izložen temperativnim šokovima. Veoma često na vrhu stabljike počinje da se formiraju prvi cvetovi. Takav rasad je idealan za rasađivanje i brže se adaptira na nove uslove nakon rasađivanja.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DO SAVRŠENO OBLIKOVANE KOSE BEZ UPOTREBE FENA: Da, moguće je!

Read Next

OBJAVA OVE DEVOJKE DIGLA TVITER NA NOGE, KORISNICI KIPE OD BESA: Ponižavaš druge da bi sebe uzdigla! (FOTO)