Kako je opština Krupanj postala šampion preduzetništva

Uz podsticajne mere opštine i države, Slađana je postala preduzetnica. Godinu dana, kaže, bila je oslobođena plaćanja doprinosa, a taj novac iskoristila je za proširenje biznisa. Prošle godine dobila je i subvenciju za novozaposlene.

“Zaposlili smo još dva radnika, isto smo koristili mere lokalne samouprave, negde oko 250.000 smo dobili po radniku, tako da je to značilo, jer smo u međuvremenu pokrenuli još nekoliko poslova”, kaže Slađana Grbić, preduzetnica.

Za početnike u poslovanju, Opština Krupanj predvidela je bespovratna sredstva u iznosu do 300.000 dinara i za te namene prošle godine iskorišćeno je 13,3 miliona, od čega je 30 odsto obezbedila Opština, a 70 odsto Nacionalna služba za zapošljavanje.

“Najčešće radimo programe za samozapošljavanje, za nova zapošljavanja radnika, za javne radove i za program stručne prakse. Građani su izuzetno zainteresovani, odnosno nezaposlena lica i poslodavci za sve mere, ali primetno je da je poslednjih godina sve veće interesovanje za samozapošljavanje, odnosno otvaranje novih preduzeća i radnji”, navodi Jelena Teodorović, koordinatorka Kancelarije za LER.

Najveći broj preduzetničkih radnji u Krupnju sa radom nastavlja i nakon isteka perioda subvencionisanja. Zahvaljujući podsticajnim merama, kažu, uz smanjenje nezaposlenosti, manje je i onih koji iz te opštine odlaze zbog potrage za poslom.

“Najuspešniji smo, dakle, u Srbiji, po odnosu prema novim radnim mestima i otvaranju preduzetničkih radnji, 120 i nešto firmi i preduzetničkih radnji je otvoreno u 2020. godini što je, s obzirom na to da je godina korone, ozbiljan broj. Mi smo ohrabrivali naše nezaposlene stanovnike koji imaju određene veštine, znanja i stručnu spremu da otvaraju sopstvene preduzetničke radnje time što smo im obezbeđivali sredstva za otvaranje tih firmi, pa sredstva dodatno za radnike koje oni zapošljavaju”, ističe Ivan Isailović, predsednik Opštine Krupanj.

U poslednjih pet godina, mere opštine i države za pokretanje i unapređenje poslovanja u Krupnju je koristilo više od 300 lica, za šta je bilo izdvojeno oko 60 miliona dinara.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Da li smo svedoci kraja fudbala koji poznajemo – zbog Superlige podrhtava tlo u Evropi

Read Next

Smanjena potražnja – u ribnjacima strahuju šta će sa viškom ribe na kraju posta