Kako je najmanja opština u Srbiji postala šampion u preduzetništvu

Mala pijaca, jedna kafana, dve prodavnice, građevinska škola, propali hotel. Kratak opis Crne Trave, po broju stanovnika najmanje opštine u Srbiji, na čijoj teritoriji skoro i da nema aktivnih privrednih subjekata.

Međutim, prošle godine ova opština zajedno sa Loznicom i Krupnjem proglašena je, po istraživanju NALED-a, za šampiona preduzetništva u Srbiji.

Prošle godine je u Crnoj Travi registrovano čak 78 privrednih subjekata, a ovakav trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine. To lokalnoj samoupravi donosi znatna sredstva.

“Oni biraju na taj način što imaju mogućnost uvida kako se kreću porezi i doprinosi po opštinama i taj kalkulator je dostupan na internetu, vide da je u opštini Crna Trava najniža stopa i odlučuju se da registruju firmu kod nas. Prošle godine naplatili smo negde 8.500.000 dinara, a u toku ove godine već 4.500.000”, kaže Vatroslav Slavković, rukovodilac Odeljenja za privredu.

Nažalost, nijedno od preko 500 preduzeća registrovanih u ovoj opštini ne radi u Crnoj Travi. Problem je nedostatak radne snage, jer ovde živi samo hiljadu stanovnika čija je prosečna starost gotovo 70 godina.

Ipak, ovoliki broj registrovanih privrednih subjekata doprineo je da ova lokalna samouprava već godinama nema problema sa likvidnošću, pa se prave realni planovi, bez zaduživanja, za ulaganja u infrastrukturu.

“Planiramo Dom kulture u Preslapu, koji će koštati negde 8.000.000 dinara. Planiramo da završimo i crkvu u Crnoj Travi, radi se krov i potporni zid, a radićemo i zgradu sa 19 stanova”, navodi Sveta Tošić, zamenik predsednika Opštine Crna Trava.

Meštani ističu da bi Crna Trava samo izgradnjom jednog hotela, ski-staze, biciklističkih i pešačkih staza uz obližnje Vlasinsko jezero mogla da postane turistički centar regionalnog značaja.

Zbog toga je, čini se, došlo vreme da neko od ovih 500 registrovanih preduzetnika ne plaća samo porez po niskoj stopi, nego da počne da ulaže u razvoj ove opštine.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Može li grad salaša i tamburaša da postane regionalni IT centar

Read Next

Elektronska faktura donosi automatski povrat PDV-a, koje još novine čekaju privredu