KAKO DA VAM PETUNIJE RASKOŠNO CVETAJU DO PRVIH MRAZEVA: Ovo je jedino važno da im priuštite!

Znajući kako da uzgajate petunijemože pružiti vašem vrtu stalno cvetanje ovog prelepog cveta od proleća do mraza. Dostupno u raznim bojama, cveće petunija je dobro prilagođeno za gajenje na različite načine.

Cvetovi petunije su oblika zvona i ima ih u velikom broju boja. Ova biljka se uzgaja kao jednogodišnja. U rod Petunia spada oko 35 vrsta. Cveta od proleća do početka jeseni.

Iako postoje stotine opisanih petunija, one imaju tendenciju da spadaju u četiri osnovne kategorije, koje se utvrđuju po veličini cveta i formi rasta. Neke od ovih vrsta petunija uspevaju bolje kada se uzgajaju u saksiji, a nekima više odgovara vrt.

Grandiflora imaju najveće cveće i ovo je najčešće korišćen tip petunija. Neke imaju pojedinačne cvetove, dok druge imaju duple.

Multiflora imaju manje cvetove, ali imaju masu cvetova i pružaju jarke boje.

Milliflora rastu blizu zemlje i imaju male cvetove. One se lako mogu kontrolisati i dobro funkcionišu kao biljke za ivice.

Cveće, Bašta, Petunije, Petunija, Drvo, Biljke, Proleće

Izaberite pravo mesto da posadite svoje petunije. Kada je uzgoj petunije u pitanju, ovoj biljci je potrebno najmanje pet do šest sati punog sunca dnevno, mada mogu da tolerišu hladovinu. Zemljište treba da je dobro propusno, mada ne mora da bude posebno bogato hranljivim materijama.

Petunija cvet – gajenje je moguće u saksijama, ali dobro uspevaju i u bašti. Međutim, ako ćete da ih posadite u saksiji, treba da koristite mešavinu bez zemljišta (ovaj miks se sastoji od stvari kao što su treset, kompost od borove kore, ili od kokosa, kao i od neorganske komponente kao što je pesak).

Gajenje visećih petunija

Viseće petunije

Viseća petunija cveta od maja do oktobra, naravno, ako je dobro negujete. Biljka mora dobro biti snabdevena vodom i hranljivim materijama. Viseće petunije treba da se drže na sunčanom mestu na terasi, a minimum jednom mesečno treba uklanjati procvetale delove cvetova. Redovno zalivanje i prihranjivanje jednom nedeljno je i više nego dovoljno za uspešno gajenje visećih petunija.

Petunije

Gajenje petunija u saksiji

Petunije u saksiji držite na osunčanoj strani, dobro ih zalivajte (kada je to potrebno) i prihranite jednom mesečno (ukoliko nije potrebno da se ovo radi malo češće usled stanja biljke). Preko zime treba da unesete petunije u kuću i držite na adekvatnoj temperaturi. Obavezno uklanjajte uvele cvetove i pazite na štetočine i bolesti.

Vrste petunija koje se šire po zemlji ne treba zalivati češće (više od jednom nedeljno).

Dobro pravilo je da se dozvoli da se osuši barem jedan pedalj zemlje na vrhu pre nego što ih ponovo zalijete.

balkon, Cveće, Petunije

Đubrenje / prihrana petunija

Dobra ideja je da se biljke prihrane jednom mesečno, jer će to obezbediti dobar rast bez previše đubrenja.

Sorte sa duplim cvetovima, međutim, treba da dobiju dozu đubriva jednom u dve nedelje.

Održavanje petunija zimi

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DNEVNI HOROSKOP ZA 8. MAJ: Hronični problemi se vraćaju!

Read Next

IZVEDITE STRIPTIZ, UŽIVAJTE U MASAŽI: Astrologija otkriva kako da poboljšate erotsko raspoloženje!