KAKO DA SE NE OBRUKATE NA SLAVI: Šta poneti domaćinu na poklon – CRKVA ima POSEBAN SAVET

Vreme slavasa sobom donosi i pitanje šta domaćinu poneti kao pokloni kakvi su zapravo običaji po pitanju toga. Ranije, pokloni su bili veoma skromni, dok se vremenom ta praksa promenila.

Prema tradiciji, gost domaćinu na slavu nosi alkoholno piće, kafu, šećer u kocki i jabuka. Međutim, danas se najčešće nosi piće, cveće, čokolade, kafa. Slatkiši se podrazumevaju u kućama gde ima dece. Među poklonima se mogu naći i neki kućni aparati kao i posuđe.

Poklon

Kao zanimljiv poklon izdvaja se i kropa sa voćem i drugim đakonijama.

Zapravo, suština poklona je u tome da bude skromno i da se gost ne baca u troškove, jer to nije ni potrebno. I danas bi mnogo prikladnije bilo da se domaćinu na poklon donese flaša pića ili šećer, kafa, ratluk i slične stvari.

Crkva ne podržava slavske poklone, ali savetuje da ukoliko ne želite da u kuću idete “prazne ruke” to budu praktični i iskoristivi pokloni koji će domaćinu biti od koristi.

Slava

Smatra se da gostima ne treba zameriti ukoliko dođu bez poklona, a domaćinima ukoliko je slavska trpeza skromna. Najbitnije je da u kuću domaćina dolazite sa lepim i iskrenim željama.

Veoma je važno ispoštovati domaćina na način da se obučete u skladu sa prilikom, te da ne preterujete sa odećom koja je upečatljiva.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

Zašto je važno osigurati uvoz i ne oslanjati se samo na jednog kupca ili dobavljača

Read Next

Ko su veći rasipnici: Muškarci ili žene