Kako da prepoznate slatke jagode i pre nego što ih kupite

Gotovo je nemoguće pronaći osobu koja ne voli jagode. Početkom maja već nam je svima jasno da je stiglo doba jagoda, a jedan pogled na obližnju pijacu ili supermarket potvrđuje isto.

Svaki put kada ih kupimo osetimo nalet sreće, sve do onog trenutka kada kod kuće otvaramo savršeno zapakovanu posudicu i zagrizemo jednu savršeno crvenu jagodu.

Šta onda sledi? Razočaranje. Većina ih nema ni ukusa ni mirisa zbog čega nam je svima prva pomisao „odakle su uopšte ove jagode?!“.

Najčešće dolaze iz Španije, zatim Turske pa čak i Amerike. Jagode iz uvoza stižu ranije nego one domaće, a uvoznici ih najčešće prepakuju, a ponekad čak i lažno prodaju kao domaće.

Upravo se zato pitamo: kako prepoznati uvozne jagode od onih slatkih domaćih?

Slični tekstovi

Domaća jagoda uvek ima intenzivan, sebi prepoznatljiv miris, dok su ukusom slatke i puno sočnije od onih uvoznih. Takođe, domaće jagode nemaju isti ukus na svim stranama.

Moguće je da jagoda ima različit ukus sa suprotnih strana, jer to znači da su sunčevi zraci neravnomerno (odnosno prirodno) padali na plod prilikom razvitka.

Takođe, domaće jagode možemo da prepoznamo po obliku. Nikad nisu sve istog oblika, a ni veličine i boje. Mnogo brže propadaju, jer su ipak tretirane sa manje pesticida od onih uvoznih.

Šta je to što odaje uvozne jagode? Peteljka. Na domaćima je uvek bledo zelena, a takva je upravo zato što je nedavno ubrana!

Domaće jagode su gotovo iste boje spolja kao i iznutra, a takođe su i pune onih sitnih semenki, za razliku od uvoznih gde su semenke krupnije.

Birajte one jagode koje su na dodir čvrste, ali ne i potpuno tvrde. Izbegavajte one koje su meke i zgnječene.

Za jagode uopšteno važi da su bolje što kraće stoje ubrane, jer vitamin C i antioksidansi kojima obiluju nestaju sa stajanjem. Zato je najzdravija ona jagoda koju smo odmah ubrali.

Vodeći se time da ljudi iz većih gradova teško dolaze do domaćeg voća, momci sa poljoprivrednog gazdinstva sa Kosmaja došli su na zanimljivu ideju: Zašto ne bismo ljudima isporučivali tek ubrano voće?

Berba jagoda na Kosmaju počinje oko 10. maja, a uveliko prikupljaju rezervacije zainteresovanih Beograđana da bi kada berba počne, tek ubrane domaće jagode stizale direktno do njih bez ikakvih posrednika, prepakivanja, odlaganja, skladištenja i ostalih stvari kojima je izložena skoro svaka voćka koju možete kupiti u megamarketima.

U slatkom, sočnom ukusu i mirisu jagoda bi trebalo što češće da uživate. Međutim, sezona pravih domaćih jagoda traje kratko, od sredine maja do prvih dana juna.

Zato iskoristite ovaj period godine kako biste što više uživali u svim blagodetima jagode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

OBIČAJI ZA VELIKI PETAK: Ako hoće da ga sreća prati, svaki Srbin će uraditi ove 3 stvari!

Read Next

Alarm za uzbunu: Ako govori ove 4 rečenice, znajte da MANIPULIŠE vama