KADA SA BUBREZIMA NIJE SVE U REDU, TELO ŠALJE OVE SIGNALE: 6 simptoma koje ne smete ignorisati!

Bubrezifiltriraju toksine, pa je za opšte zdravlje vrlo važno da oni rade kako treba. Rana dijagnoza povećava šansu za izlečenje, zato je bitno da osluškujemo svoje telo i signale koje nam šalje. 

Kada su bubrezi ugroženi, mogu se javiti ovi simptomi.Ako primetite više od jednog simptoma, bilo bi dobro  da odete kod lekara. 

1. Otečeni zglobovi, stopala, lice

Nakupljanje tečnostiu organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim bubrezima budući da su oni glavni prečišćivači tečnosti koja se nalazi u organizmu. Oticanje nekih delova tela (zglobova, stopala, ruku, lica i sl.) može ukazivati na probleme sa bubrezima.

2. Promene u urinu

Proizvodnja urina jedna je od glavnih zadataka bubrega, a svaka promena u boji ili mirisu urinamože nagoveštavati da nešto nije u redu.

Neke od promena koje možete primetiti, a koje ukazuju na moguće probleme su:

  • Uriniranje je bolno
  • Postoje tragovi krvi u urinu
  • Uriniranje je postalo retko
  • Budite se tokom noć i po nekoliko puta kako biste urinirali

3. Mučnina i povraćanje

Kada bibrezi ne izbacuju štetne stvari iz organizma, može se javiti osećaj mučnine. Tako telo pronalazi načine da izbaci toksine.

Bubrezi, Urinarni sistem

4. Osećate umor konstantno 

Svakom se dogodi dan da je umoran, neraspoložen i sl. uprkos dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto sa vašim bubrezima nije u redu.

5. Anemija

I anemija je povezana sa nedostakom eritropoetina budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ako ste anemični, prekontrolišite i zdravlje bubrega. 

6. Neprijatan ukus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumiliraju u telu. To može uzrokovati ukus metala u ustima, kao i loš zadah.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

DR REGAN, NAJPRIZNATIJI SPECIJALISTA ZA KIČMU: Ove vežbe izlečiće svaki bol u leđima, od krsta do vrata!

Read Next

DR VOJISLAV PERIŠIĆ, GASTROENTEROLOG: Da li je zravo piti kafu s mlekom i šta da jedemo da bismo bili zdravi?