KADA ČUJU NJENU PRIČU LJUDI SE IZBEZUME: Blanka je bila zaključana bez svetlosti punih 25 godina, a krivac je bila ONA

Blanka Monije je bila prelepa devojka iz Francuske koja je imala najtragičniji život. Rođena je 1. marta 1849. godine u Francuskoj u divnoj porodici, kako se tada smatralo.

Njena lepota, fizički izgled i dobrota privlačili su pažnju potencijalnih ženika. Njeni roditelji su bili aristokrate i veoma nevoljni da udaju svoju prelepu ćerku.

Kada je bila tinejdžerka, Blanka je privlačila mnoge udvarače iz visokog društva dok od kojih je stalno dobijala pisma. Ovo je toliko naljutilo njenu majku Luis Monije koja je smatrala da je njena ćerka previše dragocena da bi se udala. Zbog toga je Blanka nestala iz Pariza.

Izolovana od svih

Luiza Monije je zaključala svoju ćerku u njenu sobu – zauvek. Zatvorila je prozore te sobe tako da sunčeva svetlost više nije prodirala unutar sobe. Luiza nije htela da bilo ko vidi njenu Blanku. Jedine osobe koje su mogle da vide Blanku bili su njeni roditelji, posluga i brat. Ona nije smela da ustane iz kreveta, niti joj je bilo dozvoljeno da obavlja osnovne higijenske potrebe.

Polovinu svog života Blanka je ležala na krevetu na kojem je jela, urinirala i vršila nuždu.

Roditelji su rekli prijateljima i porodici da su Blanku poslali u internat u Ujedinjeno Kraljevstvo. U trenutku kada je trebalo da završi studije lagali su da je Blanka sad u Škotskoj, te da živi mirnim životom.

Užasno otkriće

Posle 25 godina, 23. marta 1901. godine, državni tužilac iz Pariza je dobio anonimno pismo u kojem se navodi da poznata porodica iz Pariza skriva nešto iza zatvorenih vrata. Do danas nije otkriven autor tog pisma, ali se veruje da je to bio neko od sluga.

U pismu je stajalo:

“Gospodine državni tužioče: Imam čast da vas obavestim o ozbiljnom događaju. Govorim o usedelici koja je zatvorena u kući gospođe Monije, napola je izgladnela i živi na trulom krevetu poslednjih 25 godina – jednom rečju, u sopstvenoj prljavštini.”

Pošto je porodica Monije bila veoma cenjena u zajednici, vlasti su oklevale da istraže njihov dom. Na prvi pogled imanje je izgledalo “čisto”, sve dok istražitelji nisu primetili da iz jedne prostorije dopire miris truleži.

Vlasti su provalile u sobu sa katancem i zatekli užas. Ovo je deo izveštaja:

“Žena je izgledala neuhranjeno dok je ležala potpuno gola na pokrivenom dušeku. Svuda oko nje formirala se kora od izmeta i otpadaka od hrane… Videli smo bube kako trče po krevetu gospođice Monije. Vazduh u prostoriji je bio toliko nepodnošljiv da je bilo nemoguće nastaviti sa istragom.”

Istražitelji su razbili barikade postavljene na prozorima, te je Blanka prvi put nakon 25 godina videla sunčevu svetlost. Njeno zdravstveno stanje je bilo toliko loše: imala je samo 25 kilograma i nije imala snage da stane na noge.

Kada je krenula u bolnicu, Blanka je rekla kako je divno udahnuti svež vazduh. Lekari nisu mogli da veruju kako je uspela da preživi u tako groznom stanju toliko dugo godina.

Blanka Monije

Na kraju – pravda!

Luiza Monije je uhapšena, ali je umrla 15 dana nakon što je zatvorena od, kako vlasti sumnjaju srčanog zastoja – ali smatra se da se godinama drogirala.

Marsel Monije, Blankin brat branio se rečima kako je njihova majka kriva za sve. Ipak je osuđen na 15 godina zatvora, jer nije prijavio zločin nad Blankom.

Nakon 25 godina zarobljeništva Blanka je razvila ozbiljne mentalne probleme, kao i fizičke. Patila je od šizofrenije, zbog čega je upućena u psihijatrijsku bolnicu gde je umrla 1913. godine.

[embedded content]

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

10 BOLESTI KOJE NASLEĐUJEMO ISKLJUČIVO OD MAJKE: Demencija, artritis, migrene

Read Next

Večeras se izvlači najveći džekpot u istoriji lutrije “težak” 1,6 milijardi dolara