Kada će građani moći da konkurišu za subvencije za zamenu stolarije

Formula je sledeća – prvo opština u svom budžetu odvoji novac za unapređenje energetske efikasnosti, a onda konkuriše da iz republičke kase dobije još toliko.

Među opštinama koje su obezbedile najveći iznos po deset miliona dinara su i one sa manjim brojem stanovnika, poput Majdanpeka i Raške.

“Od ministarstva i od vlade Republike Srbije tražili smo pet miliona dinara. Realno sagledavajući da ako budemo tražili više, da nas neće uvrstiti u red opština koje će potpisati ugovor”, kaže predsednik Opštine Raška Ignjat Rakitić.

Sličnu kalkulaciju, izgleda, imali su i drugi jer je država najpre za projekat predvidela 54 miliona dinara, a nakon prijava loklanih samouprava, iznos više nego učetvorostručila.

Da li zbog toga ili nečeg drugog, tek Kruševac je izdvojio samo 300.000 dinara, Pančevo dva miliona, Kraljevo nešto više.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić ističe da je taj grad,  obzirom na raspoloživa sredstva, odlučio da aplicira za dva i po miliona dinara i da su toliko sredstava i dobili.

“Očekujem da će u budućnosti ovo ministarstvo opredeliti dodatna finasijska sredstva, a onda ćemo naravno i mi kao grad Kraljevo opredeliti još više sredstava”, naglašava Terzić.

Izbor izvođača radova pa konkurs za građane

Sledeći korak je izbor firmi – izvođača radova, pa tek onda sledi konkurs za građane.

Uslov za subvenciju je da za kuću ili stan imaju građevinsku dozvolu, da je legalizovana ili bar u postupku legalizacije.

“Procena je da ćemo u avgustu već imati prve ugovore, u septembru moraju da počnu radovi. U septembru ćemo zajedno sa lokalnim samoupravama kontrolisati sprovođenje ovog projekta i treba da vidimo završene poslove već na početku grejne sezone”, poručuje Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

U resornom ministarstvu za početak jeseni najavljuju i konkurs za postavljanje solarnih panela, a do kraja godine i drugi poziv za energetsku efikasnost.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Novi pad cene tovljenika, poizvođači gaje velike nade u novi zakon

Read Next

Otvorena fabrika Jumka u Rudnoj Glavi