Kad se konferencija za medije pretvori u prikaz borbene gotovosti NATO-a

Španska vlada je saopštila da je neidentifikovani avion izazvao uzbunu i nakratko prekinuo obraćanje litvanskog predsednika Gitanasa Nausede i španskog premijera Pedra Sančeza u vojnoj bazi u Litvaniji, prenosi agencija AP.

Neimenovani zvaničnik NATO-a je za agenciju AP rekao da su španski avioni poleteli “kako bi identifikovali dve letelice koje su ušle u područje Baltičkog mora”.

Ti avioni su, prema njegovim rečima, bila dva ruska borbena aviona Su-24 koja su se kretala severoistočno.

“Dva ruska aviona nisu dostavila plan leta, nisu imala uključen transponder leta niti su razgovarala sa kontrolorima avio-saobraćaja”, rekao je zvaničnik.

Portparol litvanske vojske, kapetan Andrijus Dilda, objasnio je da ruski avioni nisu imali radio komunikaciju sa zemaljskim centrom za kontrolu avio-saobraćaja, zbog čega su lovci NATO-a poleteli kako bi identifikovali ciljeve.

Nauseda i Sančez su govorili na konferenciji dok su se dve letelice “jurofajter tajfuns” španskih vazduhoplovnih snaga nalazile iza njih u bazi u litvanskom gradu Sijaulai, kada su bezbednosni zvaničnici iznenada prekinuli lidere jer su posade pohitale u borbene avione.

“Našu konferenciju za štampu prekinuo je pravi poziv. Vidite, sve funkcioniše sjajno. Mogu da potvrdim da su borbeni avioni poleteli za manje od 15 minuta od prijema alarma”, izjavio je Nauseda nakon incidenta.

Ističe da su zahvaljujući Pedru Sančezu zaista videli kako funkcioniše vazduhoplovna misija nadzora.

Rusija tvrdi da je let bio zakazan i bez povrede granica

Rusko ministarstvo odbrane je ovim povodom saopštilo da su dva ruska lovca Su-24 izvela zakazan let za obuku iznad neutralnih voda Baltičkog mora, bez povrede granica drugih država.

“Na dan 8. jula 2021. godine, dva aviona Su-24 pomorske avijacije Baltičke flote izvela su planirani let za obuku u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Baltičkog mora”, saopštilo je ministarstvo, a prenosi ruska agencija Tas.

Tvrde da su letelice izvele svoj let strogo poštujući međunarodna pravila korišćenja vazdušnog prostora, bez povrede granica drugih država.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Pranje novca u Nemačkoj – suviše lako za kriminalce

Read Next

Srušio se avion sa padobrancima u Švedskoj, ima nastradalih