KAD KRENETE NA KOPAONIK, OVO MESTO NE SMETE DA PRESKOČITE: Srpsko svetilište čija se voda smatra najlekovitijom! (VIDEO)

Svetilište Metođenalazi se u istoimenom prirodnom rezervatu, istočno od Nacionalnog parka Kopaonik, i obuhvata desnu stranu Brzećke reke i kanjon reke sa šumom.

Vekovima, svakog 3. jula, na dan Sv. sveštenomučenika Metodija, sakupljao se ovde silan svet, dolazio u pećinu, molio se Bogu i iz malog slapa vode koja izvire u samoj crkvici tražio leka raznim boljkama i slabostima. Taj datum je 1504. godine za rudare bio sveti dan. Turci su ih naterali da uđu u okna i kopaju rudu. Nastupilo je veliko nevreme. Grom je zapalio rudnik. Mnogo je rudara stradalo u požaru i urušenim oknima. Ostalo je sećanje i saborovanje do današnjih dana.

Pored svetilišta, ovde se nalazi i gejzir hladne vode koji dostiže visinu do 10 m koji su meštani posvetili despotu Stefanu Lazareviću. Okolo je gusta listopadna šuma i prizor je zaista očaravajuć. Gejzir se, kažu, pojavio pre nekoliko decenija i ustalio se. Količina vode koja šiklja iz zemlje i njegova visina se ne menjaju.

[embedded content]

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

SPREMITE SE ZA LETO NA VREME: Kažite zbogom višku kilograma, bez dijeta i napornih vežbi!

Read Next

NIŠTA LAKŠE NEGO ODGAJITI ČERI PARADAJZ U SAKSIJI: Samo uradite OVO i čekajte brdo sočnih plodova!