Juneće meso iz Srbije na kineskoj trpezi i u najtežim trenucima pandemije

Živkovići iz Botunja kod Kragujevca generacijama se bave tovom junadi. Kažu da je je prošla godina bila među najtežim za stočarstvo. Zahvaljujući tome što sami proizvode hranu za pedeset grla, i pored povećanih troškova proizvodnje, smanjenog plasman i niske cene, ostali su na nuli.

“Bikovi su prošle godine bili 1,6 do 1,7, bilo je teško za prodaju, davali smo nakupcima, znači nemamo plasman da dajemo preko države ili nekoj klanici. Ovde kod nas u okruženju nema nijedna klanica da otkupljuje bikove”, navodi Bojan Živković iz Botunja kod Kragujevca.

Da bi očuvala proizvodnju junadi, država je intervenisala kroz otkup, vredan dva miliona evra. To je podiglo i cenu žive vage, pa Živkovići ne razmišljaju da odustanu od tova.

“Planiram za sada da ostanem na selu, jer ima neki podsticaji od države da se uzmu. Sada možda i proširim sa ocem proizvodnju”, navodi Lazar Živković iz Botunja kod Kragujevca.

Čak sedamdeset odsto budžeta za poljoprivredu odlazi na stočarstvo. Od premija za mleko, priplodnih grla, do tova. Pomoć je potrebna i uzgajivačima svinja – i oni su se našli u istom problemu posle godinu dana bez svadbi, proslava i uglavnom zatvorenih restorana. To što je država otkupila 15.000 tovljenika za robne rezerve, smanjilo je ponudu, pa se od ponedeljka očekuje i stabilizacija cena.

“Što se tiče svinja, ona je do četvrtka-petka, bila 115 do 120 dinara po kilogramu, sad će ići 145 do 150 dinara po kilogramu. Govedina je u ovom trenutku 2,5 do 2,10. Jagnjetina je bila 220, sada će da skoči 250 dinara do Uskrsa”, navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Zbog epidemije i ograničenja pala je potrošnja mesa u celom svetu, ali se juneće mese iz Srbije izvozi u Kinu, trebalo bi uskoro da krene i za Tursku.

Živa stoka plasira se na tržište Libana i Bliskog istoka.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Lids izvukao bod protiv Liverpula, a gostima je poslao i snažnu poruku

Read Next

Da li i pod kojim uslovima stranci mogu kupovati nekretnine u Srbiji