Još sedam kompanija moći će da izvozi u Rusiju

Ministar Nedimović je najavio i obnavljanje ugovora o slobodnoj trgovini u zemljama evroazijske zajednice.

“Srbije je u 2020. godini izvezla 366 miliona poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju, uvezla 114 miliona dolara sa prostora Rusije i mi smo otvoreni za dalje razvijanje trgovinskih odnosa jer obe strane moraju biti zadovoljne u čitavoj ovoj priči”, naveo je Nedimović.

Precizirano je da je reč o voćarskim kompanijama PDM, Farm frut i Rambo, proizvođaču stočne hrane Sano, Perutnini Ptuj, Sremskoj mlekari i mlekari Belanova.

“Sporazum između Srbije i Evroazijske unije stupa na snagu 10. jula, tu imamo proširenu listu proizvoda u odnosu na prethodni sporazum , imamo mogućnost bescarinskog izvoza u neograničenim količinama ovčijeg sira, kozjeg sira i voćne rakije. To su novi proizvodi i mogućnost da se trgovinska razmena poboljša”, rekao je Nedimović.

Dodao je da je impresioniran tehnološkim napretkom ruske prehrambene industrije koji je video na Agroforumu u hotelu Hajat.

“Njihove kompanije su dobrodošle ukoliko žele da investiraju u Srbiji. Daćemo im kompletnu podršku za ovakve investicije, jer je razvoj trgovine zajednički interes”, naglasio je ministar Nedimović.

Istakao je da nema gotovo nikakvih otvorenih pitanja u poljoprivredi između Rusije i Srbije i da su zloupotrebe prilikom izvoza roba iz EU preko Srbije iz prošlosti zajednički savladane.

Nedimović je istakao da je u poslednjih deset godina razmena s Rusijom pet puta porasla i prošle dodine dostigla 480 miliona dolara, s tim da Srbija ima suficit veći od 250 miliona dolara.

Srpski ministar je najavio da će naša zemlja od maja 2022. biti integrisana u ruski informacioni sistem koji prati isporuke voća i povrća u tu zemlju.

“Što će nam omogućiti da u svakom trenutku znamo šta se dešava s pošiljkom i da mogućnost eventualnih zloupotreba svedemo na minimum”, istakao je Nedimović.

Potvrdio je da će ruska strana dozvoliti izvoz svinjskog mesa iz Srbije sa područja naše zemlje koja nisu zahvaćena afričkom kugom svinja.

Nedimović je rekao da je danas postignut dogovor da dvadesetak srpskih proizvođača voća uskoro u Rusiji dogovore kako da sklope višegodišnje ugovore o isporuci robe kojim će biti rešen i problem transporta preko trećih zemalja kojibsada usporava izvoz.

“Srbija je važan strateški partner za Rusiju. Naše zemlje aktivno sarađuju u širokom krugu pitanja uključujući poljoprivredu u kojoj imamo trajan rast robne razmene koja je prošle gidine premašila 500 miliona dolara”, rekao je ruski ministar Patrušev.

Dodao je da će novi impuls toj saradnji biti početak primene sporazuma Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

“Obostrani interes razvoja saradnje potvrđuje agroekonomska izložba održana u Beogradu. Uveten sam da cje to pomoći proširenju naše saradnje u oblasti poljoprivrede i da će robna razmena koja je već velika samo da raste”, naveo je Patrušev.

Dvojica ministara su nakon sastanka razmenili poklone.

Patrušev je Nedimoviću uručio umetničku sliku sa vedutom Kremlja, a Nedimović je ruskom kolegi darivao kolekciju srpskih vina, tradicionalne srpske poljoprivredne proizvode i šajkaču.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Poskupele republičke takse

Read Next

Vučić sa ruskim ministrom poljoprivrede: Srbija želi dalji rast robne razmene