Još jedna stepenica do investicionog kreditnog rejtinga

Dobra vest je da se već u prvom kvartalu nadoknadilo ono što je zbog zdravstvene krize izgubljeno u prošloj godini i što taj rast prati rast investicija i lične potrošnje. Posmatrano po sektorima, najveći rast beleže građevinarstvo i usluge.

Za pohvalu je i što je dug u odnosu na BDP manji od sporazuma iz Mastrihta, a fiskalni deficit ispod planiranog.

“Es-Em-Pi je unapredio, dakle povećao izglede i očekivanja za popravljanje kreditnog rejtinga što bi moglo da se desi iduće godine. Dakle, sada nas deli bukvalno samo jedna stepenica da prvi put u istoriji ova zemlja, računajući i bivšu Jugoslaviju, dobije nešto što je investicioni kreditni rejting”, kaže Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore.

Loša vest je da su pred privredom, posle dužeg vremena, izazovi inflacije i cena sirovina i energenata. Sreća je da su srpske devizne rezerve i dalje visoke, što daje sigurnost u sledećoj godini.

“Naša država ispunjava sve svoje obaveze u dan i u dinar. Jutros kada sam pogledao račun, imali smo negde preko 310 milijardi dinara na računu. Dakle, potpuno smo likvidni i stabilni”, kaže Siniša Mali, ministar finansija.

U poslednje dve decenije američke kompanije su investirale više od četiri milijarde dolara i zaposlile više od 20.000 radnika.

“Vidim da su oni koji vode Srbiju veoma svesni vrednosti stranih investicija i međunarodne saradnje. Rezultat toga je da mnoge američke i evropske firme u oblasti visoke tehnologije rado investiraju i šire biznis u zemlji koja nudi stabilnost i predvidivu poslovnu klimu”, kaže Entoni Godfri, ambasador SAD.

Investitori upozoravaju na sivu ekonomiju, proceduru javnih nabavki, zaštitu osetljivih podataka klijenata i građana i efikasnost pravosuđa.

“Godine 2023. idemo i sa sitemom e-otpremnica. Dakle, povezujemo se i poreska i carina na odgovarajući način”, kaže Mali.

Početkom sledeće nedelje u Tirani će se održati samit “Otvoreni Balkan”, gde će se potpisati više dokumenata o slobodnom protoku ljudi, robe i kapitala u regionu, a rezultat bi trebalo da se vidi već od prvog januara.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Radonjić: Bajern veoma kvalitetan, očekujem njihovu reakciju

Read Next

OVE NAMIRNCE SU MELEM ZA POVIŠENI HOLESTEROL: Obaraju nivo masnoće u krvi u rekordnom roku!