Joksimovićeva i Žiofre o nastavku pristupnih pregovora i IPA fondovima

Joksimovićeva je rekla da je uverena da će države članice uvažiti činjenicu da je Evropska komisija u Izveštaju o Srbiji za 2021. preporučila otvaranje dva klastera za koje je Srbija dostigla sva postavljena merila, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

“Vlada Srbije i posle objavljivanja Izveštaja nastavlja da sprovodi sve aktivnosti predviđene pristupnim procesom, na koje se obavezala ne samo svojim evropskim partnerima, već pre svega građanima Srbije”, naglasila je Joksimovićeva i posebno informisala ambasadora o daljim koracima u ustavnoj reformi i u drugim segmentima vladavine prava.

Govoreći o prioritetima u procesu evropske integracije, Joksimovićeva i Emanuele Žiofre razmatrali su i naredne korake u vezi sa Programom IPA 2021, ali i dalje planove Srbije da se što bolje, i uz pomoć fondova EU, pripremi za nastavak usklađivanja sa pravom i standardima EU.

Posebno je bilo reči o Strateškom odgovoru, dokumentu koji u skladu sa novim pravilima IPA 3 treba da pripremi svaka država korisnica ovih sredstava, pa i Srbija, a koji sadrži pregled usaglašenosti nacionalnog strateškog okvira sa okvirom IPA 3 kroz svih pet prioritetnih oblasti.

Kako je naglasila Joksimovićeva, u dokumentu koji će biti sačinjen u saradnji sa Evropskom komisijom, biće navedene aktivnosti koje Srbija predlaže za finansiranje iz IPA 3 za period 2021-2024.

“Zelena agenda, borba protiv klimatskih promena i održivi razvoj zajednički su ciljevi EU i Srbije i naša usklađenost sa standardima Unije i njenim strategijama razvoja biće dostignuta i uz finansijsku podršku iz pretpristinih fondova”, istakla je Joksimovićeva.

Ambasador Emanuele Žiofre naglasio je da IPA 3 (20121-2027) ukupno nudi 14,1 milijardi evra za sve korisnike na Zapadnom Balkanu, kao i da će odabir projekata zavisiti od njihove zrelosti i spremnosti.

Rekao je da je uveren da će Srbija, kao i do sada, maksimalno koristiti mogućnosti koje su joj na raspolaganju, te da će u Delegaciji EU imati efikasnog partnera na tom poslu.

Sagovornici su zaključili i da proces programiranja IPA 2022 ide dobro i da je poseban akcenat stavljen na projekte iz oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Tužno, ali istinito: 3 znaka da on sa vama ne planira budućnost

Read Next

Ruski vojni objekti još 25 godina ostaju u Belorusiji