Joksimović: Regionalne inicijative omogućavaju stabilnost

Jadranka Joksimović je to kazala reagujući na izlaganje ministra inostranih poslova privremenih prištinskih institucija Donike Gervale Švarc, koja je danas na Neformalnom sastanku EU ministara u Sloveniji navela da pojedini “igrači u regionu podrivaju EU” inicijativama poput “mini-šengena”.

Joksimovićeva je poručila Gervali Švarc da neće Priština određivati Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji u kojim će inicijativama učestvovati i da li će sarađivati ili ne.

Istakla je da su vrednosti regionalnih inicijativa dobra saradnja, stalna komunikacija po različitim osnovama i da svakako nisu zamena za evropske integracije, već potporni stub i katalizator regionalne saradnje koji bi trebalo da dovede do dinamičnijeg procesa evropskih integracija.

“Inicijative na dobrovoljnoj osnovi”

“To su inicijative koje su na dobrovoljnoj osnovi i niko ne sprečava nikoga ni da učestvuje, niti da ne učestvuje. To je stvar procene i političkog poverenja”, kazala je Joksimovićeva dodajući da je inicijativa u kojoj su Srbija, Severna Makedonija i Albanija – “mini-šengen”, a čiji će naziv uskoro biti promenjen, otvorena za sve druge.

Prema njenim rečima, ta inicijativa je još jedan format kojim se povećava nivo poverenja jednih prema drugima, a što je potrebno pre svega zarad ekonomskog interesa građana u regionu.

Joksimovićeva ističe da to ne znači da se na taj način umanjuje značaj svih drugih regionalnih inicijativa.

U tom smislu navodi, da je Srbija bila jedan od prvih inicijatora i Berlinskog procesa koji je, kako kaže, mnogo toga dobrog doneo i koji ima element saradnje u oblasti ekonomije, regionalnog ekonomskog prostora.

Prema njenim rečima, debata oko “dupliranja inicijativa” otvorila se sinoć na neformalnoj večeri koju je organizovao savetnik slovenačkog premijera zaduženog za evropska pitanja, a na kojoj su bili samo predstavnici zemalja Zapadnog Balkana.

Dodaje da je tokom debate bilo potpuno jasno da ne dele svi isti entuzijazam i interesovanje za regionalne inicijative i dodaje da su otvorili i pitanje dupliranja.

“Ta dupliranja nisu pokušaji nikakvog nipodaštavanja bilo koje inicijative, već samo dodatni kanali komunikacije koji po određenim temama imaju izvesne razlike, ali su doprinos stalnoj komunikaciji, saradnji i onome što građani regiona očekuju od lidera u regionu, a to je bolji život, kvalitetniji život, viši životni standard, dobra saradnja, mir, stabilnost, ubrzan proces evropskih integracija i naravno oporavak od pandemije”, istakla je Joksimovićeva.

Naglasila je da Srbija podržava sve prisutne i “žive” regionalne inicijative i dodaje da će uvek u njima učestvovati.

Kaže da je liderima u regionu koji se protive određenim inicijativama ukazala na to da je mnogo inicijativa postojalo u poslednjih 20 i više godina koje su se preklapale po pitanjima ili temama na koje su se fokusirale.

“Ako je iniciran Berlinski proces, da li je trebalo ukinuti Brdo Brijoni proces? Naravno da nije, niti je iko o tome razmišljao. Radi se o tome da stalno otvaramo nove platforme za komunikaciju jer je to jedino lekovito i moguće rešenje za probleme koji i dalje postoje u regionu”, ukazala je Joksimović.

Kako kaže, Srbija, Severna Makedonija i Albanija su se fokusirale na ekonomsku saradnju, a ona je i predstavnicima regiona, ali i ministrima zemalja članica EU, prenela dobre makroekonomske pokazatelje koje Srbija beleži na tom polju.

“Ti pokazatelji su stabilno dobri, što ne znači da se uljuljkavamo, već radimo i dalje – Vlada u sinergiji sa predsednikom i upravo sve te inicijative imaju za cilj da svima nama donesu tu ekonomsku stabilnost u vremenima kada i ministri evropske unije izražavaju zabrinutost”, dodaje Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, otvorena su i brojna pitanja i saradnje i oporavka od pandemije i proširenja i pokazan je manjak entuzijazma svih u regionu koji očekuju konkretne korake na evropskom putu, posebno od Albanije i Severne Makedonije što je, ocenila je, i očekivano.

“Prenela sam jasno da Srbija podržava evropske integracije u regionu, pre svega Severne Makedonije i Albanije i da to koncidira regionalnim inicijativama”, navodi Joksimovićeva.

Navodi i zahvalnost Sloveniji što je na ovakav sastanak pozvala i predstavnike regiona navodeći da je time Slovenija pokazala da je definitivno rešena i odlučna da tokom svog presedavanja, do kraja ove godine, vrati na agendu temu proširenja, ali i temu Zapadnog Balkana.

“Nisu sve zemlje članice toliko naklonjene u ovom trenutku procesu proširenja, ali važno je što na samom početku Slovenija pokazuje da ono što je najavila i počinje da sprovodi u delo”, navodi Joksimović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ponovo zabrana ulaska srpskim vernicima na KiM

Read Next

Brnabić: Povukli smo Zakon o vodama, uskoro nova finansijska pomoć za građane