JELENA JE JEDINA ŽENA KOJA JE KROČILA NA SVETU GORU: Katolici je mrzeli, Dušan Silni zbog nje izgubio status sveca!

Jelenaje bila bugarska princeza, sestra bugarskog cara Jovana Kantakuzina,i srpska carica, žena cara Dušana.

Kao ženu najmoćnijeg vladara loze Nemanjića,pratile su je raznorazne priče i nagađanja. Iako je ovo možda najskladniji brak Nemanjića, car Dušanje ipak bračnu sreću skupo platio.

On je jedini Nemanjić koji nije svetac,a kao jedan od glavnih razloga uzima se činjenica da je odveo ženu na Svetu Goru mada ni oceubistvo i uzdizanje Ohridske arhiepiskopije na rang patrijaršije nisu pomogli).

Zvanično opravdanje za boravak carice Jelene na Svetoj Gorijeste činjenica da su bežali od kuge, ali ni to nije bio dovoljno jak razlog za narušavanje običaja i zakona Svete Gore.

Katolički izvori mrze Jelenu Kantakuzin,a kako i neće kada je bila žena pravoslavnog cara osvajača. Mavro Orbin za nju kaže: “Perverzna dama, neprijatelj katolika”.

Sa druge strane, prema vizantijskim izvorima, Jelena je bila verna i smerna ženakoja je pratila muža u ratnim pohodima, na Solun i protiv Bosne.

Neki izvori tvrde da je Dušanhteo da se rastavi od nje jer nije imala decei 1336. je započeo pregovore o ženidbi ćerkom nemačkog cara Fridriha Lepog.Već u zimu 1336. ili u proleće 1337. Jelena je na sumnjiv način dobila sina Uroša, i tako učvrstila svoj položaj na dvoru.

U vreme najvećeg uspona,kada je Srbija bila najveća i najjača sila na Balkanu,i vojno i ekonomski, istorijski uzlet Srbije je naglo zaustavljen. Car Stefan Uroš Četvrti Dušan,s pravom nazivan Silnim, iznenada je umro, 20. decembra 1355. godine u 48, ili pre u 49. godini.Ne zna se ni gde, ni kako. Pretpostavlja se da je bio otrovan. Carica Jelena i sin Uroš,s vlastelom, sahranili su ga u njegovoj zadužbini, u velelepnom Arhanđelskom manastiru, u Prizrenu.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL: Čeka vas dobar dan!

Read Next

UŠTEDITE ČAK 8 DANA GODIŠNJE: 10 prečica na tastaturi koje bi trebalo da zna svaki korisnik kompjutera!