JEFTINIJI BORAVAK U GRČKOJ TOKOM MAJA I JUNA, NEGO U SRBIJI: Za 10 dana, smeštaj samo 30 evra!

Za naše turiste, granice će biti otvorene već sredinom aprila,a cene na koje mogu računati neće se mnogo razlikovati od onih pre korone.Poznavaoci tvrde da, ako ne bude jeftinije, onda neće biti ni skuplje i da su takva očekivanja i za hranu i za smeštaj.

Očekivano, cene u predsezoni, tokom maja i delimično u junu, biće i značajno niže nego “u špicu”.Tada će se u Grčkoj sedam noćenja po osobi moći da nađe i za manje od 50 evra.U jeku sezone, tokom jula i avgusta, kretaće se i do 600-700 evra za 10 noćenja u hotelu.Omiljeni giros i ovog leta ne bi trebalo da košta više od 3 evra, a kafu će biti moguće popiti po ceni od 2,5 do 5 evra.

I to su, može se reći, cene koje poslednjih godina Srbi tradicionalno plaćaju u Grčkoji koje su gotovo standardne u našim turističkim agencijama. Treba reći i da je u Grčkoj još uvek na snazi “lokdaun“, kao i da se prvo popuštanje mera i makar delimično “otvaranje” zemlje najavljuje za sredinu aprila.

Agencije već lagano nude aranžmane.Analize pokazuju da se cene smeštaja na omiljenim destinacijama srpskih turista u Grčkoj nisu mnogo promenile u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

Deset noćenja u junu i za 70 evra

Za desetodnevni boravak uglavnom bi trebalo da izdvojite sličnu sumu ili nešto manje, ali je za najtraženije termine u julu i avgustu i dalje potrebno spremiti do 700 evra za 10 noćenja u dvokrevetnoj hotelskoj sobi.

U predsezoni, krajem maja, 10 noćenja na Halkidikiju sa autobuskim prevozom iz Beograda mogu se naći od 70 evra,a ukoliko krenete svojim kolima platićete samo 30 evra po osobi.

Na Tasosu početkom juna možete provesti 10 dana za 75 do 85 evra, dok će vas boravak u vili u Stavrosu, u istom terminu, koštati oko 100 evra.S druge strane, cena za avgust je 225 evra.

U Haniotiju 10 dana letovanja u vili koštaće vas u junu između 105 i 175 evra.Na Lefkadi se cene smeštaja trenutno kreću od 30 evra po osobi, dok Skiatos i Polihorno u julu i avgustu koštaju i do 600 evra.

Vlasnik jedne agencije Miloš Jovovićkaže da čeka najpre zvaničnu potvrdu međudržavnog dogovora u vidu dokumentakojim su precizno navedeni uslovi putovanja i boravka u Grčkoj, pa će tek onda objaviti cene i ponudu za letnju sezonu.

“Želimo maksimalno da ispoštujemo putnike, a ne možemo da planiramo putovanja dok nemamo napismeno sve detalje protokola,jer zaista ne bi smelo da se dogodi kao prošle godine da se sezona prekine usred leta.Nisam preterani optimista da će ljudi u velikom broj uopšte ići na letovanje ove godine, ali nama je ovo sigurno jedan podsticajda možemo uopšte da opstanemo. To je jedan tračak nade za ceo turistički sektor koji je najviše pogođen pandemijom”, kaže Jovović

On dodaje da su ostali i neiskorišćeni zamenski vaučeri od prošle godinei ističe da će agencija svakako omogućiti putnicima da iskoriste tu zamenu, bez dodatnih troškova.

Hotelijeri i vlasnici smeštaja u Grčkoj uglavnom ističu da su objekti potpuno spremni za prijem gostiju u novim okolnostima,da se redovno održavaju i dezinfikuju, kao i da se poštuju sve preporučene epidemiološke mere.

Kafa od 2,5 do 5 evra, giros do 3

Cene hrane takođe ne bi trebalo značajnije da se menjaju.

Što se tiče vanpansionskih troškova, kafa se u zavisnosti od letovališta, ali i vrste objekta, već sada može popiti za 2,5 do 5 evra.

Prosečna cena standardne marke piva je od 3 do 4 evra, a kokteli se kreću od 6 do 10 evra. Voda je oko 50 centi za flašicu ili 1,5 evro za litar u tavernama.

Što se tiče girosa, prosečne cene su oko 2 do 3 evra,a picu možete pojesti za 6 do 10 evra u zavisnosti od destinacije.Cene voća i povrća su približne srpskim cenama, dok je meso neznatno skuplje

Set ležaljki i suncobrana u barovima na Halkidikiju poslednje dve godine košta oko 5 evra,a većih promena ne bi trebalo da bude ni ovog leta.

Juče je u Srbiji boravio grčki ministar turizma Haris Teoharis.On je sa srpskim resornim institucijama i ministarstvima dogovorio najveći broj detalja važnih za putovanje Srba u Grčku na more,a pitanja koja zahtevaju dodatne odgovore biće rešena u naredne dve nedelje.

Kako je precizirano, građani koji su vakcinisani i koji se upute u Grčku biće usmereni u zelenu traku na granici,čime bi se gužve smanjile. Onima koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test ili antigenski test koji bi se radio na granici. Ranije je bilo reči da bi brzi test koštao oko 10 evra.

Preko Evzonija od 14. maja

U probnoj sezoni biće otvorena dva prelaza preko Bugarske, dok će od 14. maja biti aktivan i prelaz Evzoni preko Severne Makedonije.

Za ulazak u Grčku za decu iz Srbije do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test.Za stariju od 10 godina potreban je negativan test. U daljim pregovorima, kako je najavljeno, radiće se na tome da starosna granica dece kojima neće trebati nikakva dodatna dokumentacija za odlazak u Grčku s roditeljima bude podignuta sa 10 na 12 ili 14 godina.

U Grčkoj će postojati i takozvani “kovid hoteli”,u kojima će biti izolovani turisti koji budu pozitivni na koronu, a turistički radnici, posebno hotelijeri, biće u narednim danima obavešteni o najnovijim zdravstvenim protokolima za ovu letnju sezonu.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

OTKRIVENO ZAŠTO JE MIRA MARKOVIĆ NOSILA CVET U KOSI: Od ovog je počelo sve!

Read Next

OVO PRIRODNO ĐUBRIVO OPORAVLJA I UVELE BILJKE, A ZDRAVE UDVOSTRUČI: Treba vam samo kora od banane! (RECEPT)