Jednu stvar ne smete nikako da uradite ako vas ubode pčela

Dok je za neke ubod pčele samo mala neugodnost, drugima je to pretnja po život. Ubod pčele može biti opasan, naročito za ljude koji su na njih alergični.

Najpre, važno je da ako vas pčela ubode, prepoznate simptome moguće alergijske reakcije – jak bol, otok ili kratak dah, bilo kakve poteškoće s disanjem, simptomi su preosetljivosti na ubod ovog insekta. Za osobe kod kojih se razviju takvi simptomi posle, idući ubod pčele može biti koban, ako se ne reaguje na vreme.

Ono što takođe treba da izbegavate je greška koju mnogi prave, a koja u slučaju alergije može dodatno da iskomplikuje stvari. Naime, pčelinju žaoku ni u kom slučaju ne treba da pokušavate da izvadite pincetom ili između noktiju jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu i potencijalno pogoršati alergijsku reakciju. Najbolje je da žaoku odstranite tupom stranom noža ili noktom.

Sledeće što treba da uradite je da mesto uboda operete sapunom i vodom ako ih imate pri ruci, ako se pojavi otok ili bol, stavite hlade obloge.

Pčele i ose ponekad umeju da se uvuku u voćke, pa se dogodi da osoba taj komad voća stavi u usta i da je pčela tek tada ugrize. Stručnjaci savetuju da u tom slučaju odmah idete kod lekara jer može nastupiti gušenje, a u međuvremenu možete sisati kockice leda koje će ublažiti reakciju.

Slični tekstovi

U slučaju da primetite bilo šta od ovih simptoma – otok, bol, probleme s disanjem… najbolje je da odmah odete kod doktora.

Ako se utvrdi da ste alergični na ubod pčele – što se radi testiranjem, verovatno ćete sa sobom morati da nosite opremu protiv uboda pčela.

Lečenje reakcije na ubod pčele uglavnom se vrši kortikosteroidnim kremama i antihistaminicima, a u slučajevima anafilaktičkog šoka daje se adrenalin, dok je u nekim, najtežim slučajevima, potreban i kiseonik i intubacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

U ovom horoskopskom znaku rađa se najviše milijardera

Read Next

Odluka Vrhovnog suda mogla bi da zada veliki udar Fejsbuku