Jedite što više ovu supernamirnicu: Snižava visok krvni pritisak!

Ova namirnica pruža toliko benefita da su je čak i drevni Egipćani koristili kao lek. U pitanju je celer i sa razlogom nosi epitet super namirnice.

Naučna istraživanja dokazala su da celer obiluje natrijumom i vitaminom A, ali i drugim vitaminima, poput vitamina K, E, vitamina C ili vitaminima B grupe.

Bogat je kalijumom, folnom kiselinom i vlaknima. Celer takođe važi za čistač organizma i ima snažno diuretsko delovanje.

Celer:

 • smanjuje pritisak jer sadrži 3-n-butilftalid koji dokazano smanjuje izlučivanje hormona stresa. To opušta mišiće, brine se za bolju prokrvljenost, te je zbog toga dobar za ljude koji pate od visokog pritiska.
 • pomaže kod mršavljenja
  Sveži sok od celera je jako zdrav, a pomaže i kod mršavljenja. Naime, telu daje važne hranljive materije i ima jako malo kalorija. Osim toga, sok od celera smanjuje apetit, odnosno, drži duže sitim i smanjuje napade gladi.
 • pomaže kod probave
  Celer je bogat vlaknima. Ona pomažu crevima pri probavi i sprečavaju zatvor i nadutost. Svaki dan popijte jedan sok od sveže isceđenog celera.
 • poboljšava imunitet
  Celer sadrži apigenin, biljnu materiju koja jača imunitet. Ako popijete svaki dan čašu soka od celera – isplatiće se u svakom slučaju.
 • poboljšava vid
  Celer sadrži vitamina A, C i E i cink – a to su važni pomagači kad je reč o zdravlju očiju.

Slični tekstovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Palačinke sa jagodama morate probati

Read Next

Milivojević: Izostao korak napred u odnosima Crne Gore i SPC, rizik od povratka na prethodno stanje