JEDITE OVO POVRĆE I GLEDAJTE KAKO SE KILOGRAMI TOPE: Masne naslage postaju prošlost!

Kad dodajete u svoju ishranu više povrća, teško da uopšte možete da pogrešite. Ove namirnice su bogate veoma važnim hranljivim materijama, a načini pripreme toliko brojni da ćete uvek imati bogat i raznovrstan jelovnik.

Ipak, ako želite posebno da se posvetite skidanju masnih naslaga,pojedine vrste povrća su od naročite pomoći.

Spanać je veoma koristan, zahvaljujući velikom sadržaju vlakana, koja apsorbuju višak masnoće, a potpomažu probavu. Značajan je i postotak vitamina K, jer on doprinosi topljenju visceralnih masti. To su, da podsetimo, najopasnije masne naslage koje oblažu unutrašnje organe i čine stomak debljim.

spanać

Crvene paprike su idealno povrće za dijetu. Imaju vrlo malo kalorija, a mnogo važnih hranljivih materija i daju dugo osećaj sitosti. Kapsaicin koji im daje crvenu boju veoma je koristan u dijeti. Savetuju se svima koji su skloni prejedanju – ako, nakon obroka, osećate da još niste siti, uzmite jednu crvenu papriku i polako je grickajte. Videćete da će osećaj gladi ubrzo uminuti.

paprike, crvene paprike

Brokolise uvek preporučuju za dijetu, jer se smatraju super-hranom, a imaju malo kalorija. Ovo povrće je bogato antioksidansima koji smiruju upalu u telu, izazvanu masnim naslagama. Glavni sastojak je sulforafan, a on snižava nivo zloglasnih citokina, o kojima smo svi čitali tokom epidemije korona virusa. I brokoli daje osećaj sitosti.

brokoli

Poslednje u ovom spisku su šargarepe. Njihovo “tajno oružje” nije neki sastojak, već specifična tekstura zbog koje se, u procesu varenja, troši više kalorija.

Šargarepa

Da biste očuvali važne sastojke povrća, nemojte ga izlagati dugoj termičkoj obradi. Idealno je da ih kratko obarite na pari ili ispečete u rerni, u dobro zatvorenoj, vatrostalnoj posudi.

Poslužiće i komad aluminijumske folije, samo operite i nasecite povrće, pospite sa malo soli i dobro umotajte u foliju. Stavite u pleh i pecite u rerni dvadesetak minuta.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Briselska rampa na ruske energente – kako bi potpuni embargo pogodio Evropu, a kako Moskvu

Read Next

OVO SU NAJSTARIJA SRPSKA PREZIMENA! ETNOLOG NIŠKANOVIĆ: Nazvati nekoga OVAKO u tim krajevima bila je najveća UVREDA!