JAČA IMUNITET, OBNAVLJA ĆELIJE: Zašto je važno da unosimo FOLNU KISELINU i koje je namirnice imaju u dovoljnoj količini?

Folna kiselina (ili vitamin B9) pospešuje obnavljanje ćelija i pomaže u održavanju integriteta DNK, te je stoga neophodan vitamin za ljude.

Njegov visok sadržaj u telu blagotvorno deluje na naše raspoloženje, opšte dobro i zdravlje, jer jača imunitet i pozitivno deluje na nervni sistem. Ali nedostatak kiseline može pogoršati rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i tumora. I premda je naše telo sposobno da samostalno proizvodi ovaj vitamin, to nije dovoljno za naš organizam. B9 dolazi u obliku tableta, ali najidealniji način za dobijanje kiseline je hranom. Nalazi se u mnogim vrstama povrća koje treba jesti sirovo ili kuvano na pari da bi se zadržale sve hranljive materije.

Spanać

Spanać

Verovatno najsvestraniji folatni proizvod. Možete ga jednostavno dodati salatama ili pripremiti zdrave soseve. Inače, jedna čaša sirovog spanaća sadrži 15 odsto preporučenog dnevnog unosa folne kiseline

Boranija

Boranija

Sadrži ne samo prilično veliku količinu vitamina B9, već i mnoge druge supstance, uključujući vlakna, proteine, magnezijum i gvožđe.

Brokoli

brokoli

Da biste iskoristili najviše korisnih vitamina, pokušajte da jedete brokoli sirov. Na primer, možete napraviti salatu od brokolija, suvog grožđa i badema za odličnu užinu.

Prokelj

prokelj

Idealan način pripreme prokelja je lagano prženje u tiganju na kokosovom ulju.

Špargla

Špargle, Špargla

Špargle osim što sadrže puno folata, veoma su korisne i za varenje. Samo pola šolje ove superhrane može da obezbedi oko 34 procenta vaše dnevne vrednosti za B9.

Grašak

grašak

Glavna prednost zelenog graška je u tome što se može jesti ne samo svež, već i konzervirani. Međutim, u bilo kom obliku odlučili da ga konzumiratre on ne gubi korisna svojstva.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Mali koraci i veliki uspesi u borbi sa depresijom i očuvanjem mentalnog zdravlja

Read Next

PSIHOTERAPEUT ZORAN MILIVOJEVIĆ: Evo kako rešiti problem unutrašnjeg neprijateljstva!