Izvršni odbor FSS uzvraća udarac – smenjen Pantelić, Bjeković vodi Savez

Prethodno je vršilac dužnosti predsednika Fudbalskog saveza Srbije Marko Pantelić smenio članove Izvršnog odbora Branka Stojakovića, Nenada Bjekovića, Marjana Rnića, Dušana Mrakića i Dragana Ilića, saopšteno je na sajtu FSS-a.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu FSS-a,  21. maja 2021. generalni sekretar tog saveza Jovan Šurbatović uputio je članovima Izvršnog odbora dopis kojim je obavestio i upozorio članove Izvršnog odbora da je 5. oktobra 2020. godine došlo do kršenja, odnosno nepoštovanja odredbi Zakona o sportu prilikom izbora Marka Pantelića na funkciju zamenika predsednika FSS-a.

Istim dopisom, navedene su i okolnosti koje dovode u pitanje legalnost verifikacija mandata Marka Pantelića kao delegata – predstavnika Fudbalskog regiona Istoče Srbije u Skupštini FSS-a.

“Odluka o izboru zamenika predsednika Fudbalskog saveza Srbije Marka Pantelića koja je objavljena u službenom listu FSS Fudbal, br. 17/2020 od dana 5. 10. 2020. godine, a doneta je od strane Izvršnog odbora FSS na 11. sednici Izvršnog odbora FSS dana 5. 10. 2020. godine doneta je očiglednim kršenjem odredbi Zakona o sportu, odnosno doneta suprotno pravnom pravilu iz člana 33. stav. 2 tačka 2) Zakona o sportu, kojim je propisano da članovi uprave sportske organizacije, uključujući i zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije ne mogu biti članovi uprave i službena lica nadležnog sportskog saveza, odnosno službena lica organizacije u oblasti sporta koja upravlja sportskom ligom, što je Marko Pantelić bio, pošto je u vreme izbora na funkciju zamenika predsednika FSS i za sve vreme do dana donošenja ove odluke bio i ostao upisan u Agenciji za privredne registre kao predsednik Fudbalskog saveza Beograda.”

“Nesporna je činjenica da Marko Pantelić i dalje obavlja funkciju predsednika FSB i zastupnika FSB, kao i da je propustio priliku da istog dana kada je izabran na funkciju zamenika predsednika FSS (zastupnika FSS), podnese ostavku na funkciju predsednika FSB (zastupnika FSB) i time eventualno učini zakonitim svoj izbor na funkciju zamenika predsednika FSS. Osim toga, utvrđeno je da 2019. godine, a ni u vreme donošenja ove odluke Izvršnog odbora FSS, nisu bili ispunjeni pravni uslovi da Marko Pantelić bude delegat – predstavnik Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije u Skupštini Fudbalskog saveza Srbije, pošto Marko Pantelić nije član nijedne fudbalske organizacije (fudbalskog kluba, teritorijalnog fudbalskog saveza) sa teritorije FSRIS, niti ima prebivalište na teritoriji FSRIS.”

Samim tim, kako se navodi u saopštenju, izbor Marka Pantelića za zamenika predsednika FSS-a nije zakonit, niti je u skladu sa odredbama Statuta, pošto Marko Pantelić takvim nelegalnim statusom, nije ispunjavao ni uslov za izbor zamenika predsednika Saveza propisan članom 50. stavom 1. Statuta. Tim članom je, kako se navodi, propisano da Izvršni odbor bira zamenika predsednika Saveza iz redova članova Skupštine FSS-a, što on nije mogao legalno da postane.

“Za zamenika predsednika Fudbalskog saveza Srbije izabran je Nenad Bjeković. Izborom na funkciju zamenika predsednika Fudbalskog saveza Srbije, Bjeković, će biti registrovan i kao ovlašćeni zastupnik Fudbalskog saveza Srbije u Agenciji za privredne registre Republike Srbije u zakonskom roku. Zamenik predsednika Fudbalskog saveza Srbije iz člana 1. ove odluke, izabran je za obavljanje te funkcije do kraja mandatnog perioda 2019–2023. godina”, ističe se u saopštenju.

Na sednici je takođe formirana Radna grupa za izradu Predloga sistema takmičenja za sezonu 2022/23, sa intencijom da se ide na smanjenje liga i koncentraciju kvaliteta i zadužuje se oficir za integritet FSS-a da izvesti IO o svim prijavama Uefe i postupcima u vezi sa regularnosti takmičenja u najkraćem roku.

Sednica Skupštine FSS-a biće održana 30. juna 2021. godine

Izvršni odbor FSS-a je još jednom apelovao na učesnike finala Kupa da utakmica protekne u fer i sportskoj atmosferi i da se svi akteri pridržavaju propisanih mera Kriznog štaba povodom pandemije koronavirusa.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/sport/sr/rss.html

Admin

Read Previous

Kecmanović eliminisan na startu ATP turnira u Beogradu, Lajović konačno pobedio

Read Next

Ramos ne ide na EVRO, Španija bez fudbalera Reala