Izvršni odbor CDU podržao Armina Lašeta kao kandidata za kancelara

Članovi odbora Hrišćansko-demokratske unije potvrdili su sposobnost Armina Lašeta da “približava mišljenja, razvija stav i predstavlja ga dosledno”, navode izvori agencije Rojters.

Pitanje kandidature dospelo je juče u prvi plan kada je Markus Zeder, lider Hrišćansko-socijalne unije Bavarske (CSU), sestrinske partije CDU, obelodanio da je spreman da se kandiduje ispred konzervativaca, ali da će to pitanje uskoro prijateljski razrešiti sa svojim rivalom Lašetom. 

Armin Lašet je aktuelni premijer najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije.

Rođen u Ahenu na krajnjem zapadu zemlje. Od 1994. godine bio je poslanik u Bundestagu, Evropskom parlamentu i pokrajinskom parlamentu u Dizeldorfu.

Čovek po meri Angele Merkel 

Lašet važi za privrženog i bliskog saradnika kancelarke Angele Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer, koju je nasledio na čelu stranke u januaru ove godine.

Ostao je uz kancelarku Merkel i tokom snažnih kritika na njen račun zbog izbegličke politike, kada se u trku za lidera stranke vratio i Fridrih Merc, stari konzervativca iz ere Helmuta Kola, koji je oko sebe okupio nezadovoljne članove CDU.

Lašet je odneo tesnu pobedu na stranačkim izborima, a njegov uspeh viđen je kao  trijumf liberala i centrista u CDU-u i nastavak umerene i 16 godina duge politke kancelarke Merkel.

Ipak, lider CDU je imao nesuglasica sa Merkelovom povodom protivepidemijskih mera, a popularnost koju je uživao kao premijer Severne Rajne-Vestfalije kompromitovana je zbog haotičnog upravljanja pandemijskom krizom.

Angela Merkel nije podržala otvoreno ni jednog kandidata, ali je nagovestila da bi svoju podršku dala upravo Lašetu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Lovci na naciste su ljuti: Niko nije prestar da odgovara

Read Next

Huti dronovima napali više saudijskih ciljeva, među njima i jedna od najvećih rafinerija nafte na svetu