Izveštaj vlade SAD o NLO: Fenomeni u vazduhu i dalje neobjašnjeni

U izveštaju, koji je podnet Kongresu i javno objavljen, obuhvaćena su viđenja 144 objekata koje je vlada zvanično nazvala “neidentifikovanim vazdušnim pojavama”, a koji datiraju od 2004. godine.

U velikom izveštaju američke vlade o neidentifikovanim letećim objektima (NLO), navodi se da vojni i obaveštajni analitičari ne raspolažu sa dovoljno podataka da bi utvrdili poreklo misterioznih letećih objekata koje su viđali vojni piloti, uključujući i pitanje da li oni predstavljaju napredne tehnologije neke države, atmosferske pojave ili su vanzemaljske prirode.

“Svi slučajevi osim jednog, koji je pripisan grešci u radaru, ostaju neobjašnjeni i predmet su daljih analiza”, rekli su američki zvaničnici koji su razgovarali sa novinarima pod uslovom da ostanu anonimni, na brifingu o zaključcima izvšetaja.

Kod preostalih 143 slučajeva, vlada tek treba da donese zaključak da li su prijavljeni fenomeni vanzemaljskog porekla, izjavili su zvaničnici.

Takođe, radna grupa nema dovoljno dokaza da zaključi da li neki od prijavljenih incidenata predstavljaju eventualne nepoznate sisteme letenja koje su razvili američka vlada, komercijalni entiteti, ili pak neka strana vlada, naveli su zvaničnici.

“Na osnovu podataka kojima raspolažemo, nemamo jasne indikacije da li su neki od tih neidentifikovanih vazdušnih fenomena deo stranog obaveštajnog programa prikupljanja podataka, i nemamo jasne podatke koji bi ukazivali na veliki tehnološki napredak nekog potencijalnog protivnika SAD”, rečeno je novinarima na brifingu.

Izveštaj sadrži i primere fenomena koji su od ranije poznati javnosti, pošto je Pentagon objavio video snimke koje su snimili piloti američke mornarice, a na kojima se vide tajanstvene letelice nadomak istočne i zapadne obale SAD, čija brzina i sposobnost manevrisanja prevazilaze poznate tehnologije u avijaciji. Na letelicama se nije jasno video motor niti površine za kontrolu letenja.  

U izveštaju se zaključuje da ove pojave svakako dovode u pitanje bezbednost letenja i mogu predstavljati izazov po nacionalnu bezbednost SAD, i dodaje da za ove fenomene “verovatno ne može postojati samo jedno objašnjenje”.

Ovo nije prvi zvanični vladin izveštaj o ovoj temi. Američko vojno vazduhoplovstvo je sprovelo raniju istragu o NLO koju je nazvalo “Projekat plava knjiga”, koji je završen 1969. Sadržao je spisak 12.618 pojava od kojih je se kod 701 pominju objekti koji su zvanično ostali “neidentifkovani”.

1994. američko vojno vazduhoplovstvo je objavilo da je sprovelo studiju da bi se locirala dokumenta i podaci u vezi sa “incidentom u Rozvelu” 1947. u Novom Meksiku. U studiji je rečeno da materijal pronađen blizu Rozvela odgovara onome posle rušenja balona – što je bilo dugogodišnje objašnjenje vojkse za incident, te da nema dokumenata koji bi pokazali da su tada pronađena tela vanzemaljaca ili vanzemaljski materijal. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Kurti: Francuska skeptična prema viznoj liberalizaciji

Read Next

Srušila se zgrada u Egiptu, najmenje pet mrtvih